Festival extrémního jídla láká na hady i pečená holoubátka!

Festival extrémního jídla láká na hady i pečená holoubátka!
ilustrační foto extrem

V Letním kině Olomouc se v sobotu 8. září uskuteční Extrem food Festival. Festival nabídne od 10:00 do 18:00 netradiční pokrmy a nápoje z exotických zemí, cestovatelské přednášky, koncerty, taneční vystoupení nebo soutěže. Na své si přijdou nejen milovníci novinek a netradičností, ale také ti, co si chtějí užít příjemný den.

Extrem food festival přichází do Olomouce již potřetí. Letošní ročník je prozatím největší, návštěvníci si mohou vybrat pokrmy u třiceti různých kiosků a objevovat nová zákoutí světa v cestovatelské zóně s poutavými přednáškami a workshopy.

Hlavním bodem programu bude ale nepochybně jídlo. Hmyzí kuchyně, žabí stehýnka, šneci – to všechno mohli Olomoučané již na Extrem food festivalu vyzkoušet. Hitem tohoto ročníku však má být hadí maso. „Nejvíce lidí přilákal loni steak z krokodýla, takže jej určitě nabídneme i nyní. Nicméně vůbec poprvé přivezeme do Olomouce také hadí maso, které je pro lidi, jak jsme si vyzkoušeli v Brně, opravdovým lákadlem,“ říká Pavel Pichler, organizátor akce. Šéfkuchaři, kteří sbírají své recepty po celém světě, připraví pochoutky z hmyzu, chilli dobroty, ale také tradičnější jídla s vůni exotiky. K dostání tak bude sushi, mořské plody nebo tropické ovoce, které nelze v běžných obchodních sítích jen tak sehnat. „Kromě extrémů budeme vařit a péct také tradičnější jídla. Zajímavostí mohou být třeba pečená holoubátka, která měla od nepaměti na evropských stolech své místo, a přesto je v místních restauracích už skoro neobjevíte,“ doplňuje Pichler.

Společně s hodováním čeká na návštěvníky bohatý doprovodný program s koncerty, vystoupením břišních tanečnic, vaření Milana Václavíka, tvůrce kuchařky Hmyz na talíři, anebo soutěž v pojídání opravdu extrémního jídla – švédského Surströmming. Tento pokrm bývá považován za jeden z nejsmradlavější na světě. „Surströmming znamená švédsky fermentovaný sleď, a právě toho budou naši soutěžící pojídat, pokud tedy překonají odpuzující zápach. Sleď je připravován speciální metodou kvašení, která dodá fermentovaným rybám velmi silnou a unikátní chuť včetně silného aroma. Myslím, že nejen soutěžící, ale také obecenstvo bude mít opravdu silný zážitek,“ uzavírá s úsměvem Pavel Pichler.

Vstupné na festival je 130 Kč, děti do 120 cm mají vstup zdarma. Cena jídel na akci se pohybuje od úsměvu až po cca 300 Kč za exotické a netradiční pokrmy. (red)

Poslat nový komentář