Každé desáté dítě obdrželo od známého z Facebooku žádost o nahou fotografii

Každé desáté dítě obdrželo od známého z Facebooku žádost o nahou fotografii
ilustrační foto znak FB

 

Výzkum s názvem České děti a Facebook 2015, který uskutečnila olomoucká pedagogická fakulta, má alarmující výsledek. České děti si podle něj příliš neuvědomují nebezpečí spojená s využíváním oblíbené sociální sítě. Mezi největší rizika patří přidávání “neověřených” lidí mezi přátele, stejné heslo k různým účtům a ochota jít na schůzku s ”přítelem” , kterého nikdy osobně neviděly. 

Do výzkumu, jenž se uskutečnil v průběhu roku 2015, se zapojilo 1248 respondentů ve věku 8 až 17 let. Třicet otázek mapovalo, co pro ně Facebook znamená a proč jej používají. Odpovědi byly trisní: 81 procent oslovených dětí má svůj profil, 17 procent dětí má založených více účtů. S falešným profilem, který tají před rodiči, pracuje 12 procent dětí. Většina rodičů (92 procent) ví, že má jejich dítě účet na Facebooku. A to včetně rodičů dětí mladších 13 let, což je věková hranice této sociální sítě.Mezi největší rizika, která děti podceňují, patří nezabezpečený účet, stejná hesla do sociálních sítí i do e-mailu a v neposlední řadě ochota přidávat si mezi facebookové přátele kohokoli, kdo je o přátelství požádá.

České děti mají na Facebooku průměrně dvě stovky přátel. Více než polovina z nich má mezi nimi i své rodiče. Děti si však mezi své přátele běžně přidávají i ty osoby, u kterých nemají ověřenou identitu. “Z výzkumu plyne, že 37 procent dětí nezná všechny své facebookové přátele, které mají v profilu. Je třeba říci, že tito virtuální přátelé potom mají přístup k informacím v profilu dítěte, videím, fotografiím, zprávám... Zjistili jsme také, že 30 procent dětí bylo facebookovými přáteli požádáno o osobní schůzku v reálném světě; 21 procent by na schůzku šlo, kdyby o ni bylo požádáno,“ uvedl organizátor výzkumu Kamil Kopecký z pedagogické fakulty.Velmi zajímavou část výzkumu tvoří "žádosti přátel". Z odpovědí mladých respondentů vyplynulo, že 31 procent dětí bylo požádáno o fotografii obličeje, 18 procent se mělo ukázat na webkameře a 6 procent se před ní mělo svléknout. Každé desáté dítě bylo rovněž požádáno, aby facebookovému známému poslalo fotografii, na které je nahé.

Výzkum České děti a Facebook 2015 realizovalo Centrum prevence rizikové virtuální komunikace Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci ve spolupráci s Policií ČR, firmami Vodafone, Seznam.cz a Linkou bezpečí. (Zdroj PF UP Olomouc)

Poslat nový komentář