Pozor! Na Facebooku se šíří další podvod!

Pozor! Na Facebooku se šíří další podvod!
ilustrační foto

 

Policisté na různých místech republiky zaznamenali nový druh podvodného jednání. Aktuálně se rozšiřuje pomocí sociální sítě Facebook. Neznámý pachatel nebo pachatelé se snaží na nic netušících lidech vylákat peníze. Policisté zatím obdrželi několik oznámení, očekávají ale další případy.

Uživatel, který má na síti Facebook svůj profil, může dostat v rámci chatu nebo e-mailu zprávu od svého existujícího „facebookového přítele“. „Člověk vydávající se za jeho přítele, žádá o drobnou finanční výpomoc, kterou je nutné zaplatit platební kartou. S uživatelem pak pachatel dále komunikuje, může ho například přesvědčovat, že jde o pouhých padesát korun na doplnění kreditu na sázky nebo jiné služby, které on sám kvůli zablokované kartě nemůže zaplatit. Pak zasílá odkaz, kterým se webová stránka přesměruje jinam, resp. na podvržené stránky, jež ale mohou kopírovat stránky existujících společností. Uživatel zde vypíše své údaje o platební kartě způsobilé k platbám v internetové síti. Platební údaje jsou dále využity k jiným platbám ze strany pachatele či pachatelů, z účtů jsou odčerpány postupně další a další finanční prostředky,“ popsala podvod tisková mluvčí policejního prezidia Jana Macalíková.

Pachatelé se tak dopouštějí minimálně trestného činu podvod, kriminalisté mají podezření i na trestný čin neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči dat. Jednotlivými případy se prozatím zabývají příslušné územní odbory.

„Lidem, kteří se s obdobnou situací setkají, doporučujeme, aby žádné finanční prostředky neplatili a okamžitě informovali Policii ČR,“ vyzvala mluvčí. (red)

Poslat nový komentář