Studenti vytvořili film, který půjde do kin

Studenti vytvořili film, který půjde do kin
ilustrační foto
Další fotky: 
Studenti vytvořili film, který půjde do kin
Studenti vytvořili film, který půjde do kin
Studenti vytvořili film, který půjde do kin

V pátek 22. listopadu se v kině Metro 70 koná slavnostní premiéra studentského filmu Pan Enky. Kameraman Martin Štěpánek a Jana Mlčochová nám o jejich snímku něco vypověděli.

„Pan Enky vznikl vlastně úplnou náhodou. Jednou se nám pod ruky dostal článek o událostech na jednom místě v Mexiku, ze kterého se nakonec stal skvělý námět pro náš film. Moc vám toho ale o něm neřekneme. Chceme, aby diváci nevěděli, co od Pana Enkyho čekat, a aby byli překvapeni. Děj by vlastně měli zjistit až v kině,“ sdělili na začátku Martin a Jana.

„Na Panu Enkym spolupracovalo dohromady okolo čtyřiceti lidí a nikdo vlastně ani ze začátku nevěděl, do čeho jde. Nakonec se nám ale podařilo vytvořit hodinový film, který nefunguje v klasických amerických vzorcích. Je napínavý, nevyzpytatelný, tajemný až strašidelný a hodně působí na emoce,“ popsal film Martin a Jana se poté podělila o své dojmy. „Na natáčení se mi líbilo, že si každý mohl vyzkoušet různé úkoly, ke kterým by se jinak vůbec nedostal. Také jsem ráda, že jsem se toho všeho mohla účastnit a viděla jsem, jak celé natáčení probíhalo.“

„Nejtěžší část byla postprodukce,“ vypověděl Martin. „Mně a režisérovi Štěpánovi Gajdošovi se dokonce stalo, že jsme se na celý týden zavřeli do pokoje, skoro jsme nespali, fungovali jsme na kávě a energiťácích a pracovali jsme, protože jsme zjistili, že premiéra má být za měsíc a my máme zpracovanou teprve polovinu filmu. Přitom jednu minutu klidného děje bez dialogů jen poskládat do správného pořadí zabere něco okolo hodiny,“ vzpomínal Martin na část tvorby filmu, ke které se každý nedostane.

Co plánují tvůrci s Panem Enkym do budoucnosti? „Určitě bychom byli rádi, kdyby náš film vidělo co nejvíce lidí. Máme už domluvený kinosál v Brně a další prostory k promítání teprve sháníme. Kdo ví, třeba se dostaneme až do Ameriky.“

Barbora Valoušková, studentka SOŠPO

 

 

Poslat nový komentář