Statečný Osceola má dnes 77 let!

Statečný Osceola má dnes 77 let!
ilustrační foto

Vždy jsem milovala knížky Karla Maye. A ve filmových hrdinech viděla své prince, většinou na černém koni. Je pravda, že daleko víc než Vinnetou mi učaroval blonďatý Lex Barker v roli Old Shatterhanda, ale jednomu indiánovi jsem propadla fakt doslova. Byl jím charismatický Gojko Mitič.

Ten vytvořil hlavní role třeba ve filmech Náčelník Velký had, Zlato v Black Hills, Bílí vlci, Ulzana, Odvážný Severino či Statečný Osceola. Kvůli posledně jmenovanému filmu jsme trénovali na plumlovské přehradě skoky do vody - po hlavě, s rukama u těla. Právě tak se totiž do vod vrhal Gojko Mitič co by indiánský válečník. 

188 cm vysoký Gojko se narodil 13. června 1940 v jugoslávském Leskovaci. Herec, kaskadér, režisér i scénárista, kterého proslavila, zejména v bývalé východní Evropě, série úspěšných “indiánek” (Indianerfilm) pod hlavičkou východoněmeckého studia DEFA, začínal jako student bělehradské sportovní školy. V 60. letech se v Bělehradě točila spousta cizích filmů a do mnoha z nich byl Gojko vybrán jako kaskadér. Odtud už vedla jeho cesta na stříbrné plátno.

Dnes žije v Berlíně. (ber)

 

Poslat nový komentář