Stop financím do sportu?!

Stop financím do sportu?!
ilustrační foto

Tradiční štědrost města k finanční podpoře sportovních klubů je pro letošek nejspíš tabu. Nejen že zastupitelé neodsouhlasili některé žádosti o finanční pomoc, ale také rozhodli, že cyklisté budou nově platit. Kdo se ale financí dočkal, to bylo „A“ mužstvo basketbalistů, kteří skvěle zabojovali v nejvyšší republikové soutěži.

Miliony, které magistrát investoval do sportovních klubů, jsou nejspíš už vyčerpány. Zastupitelé na svém posledním jednání odsouhlasili návrh radních a nepodpořili žádosti některých klubů o finanční výpomoc. Získali ji ale basketbalisté, kteří si skvěle vedli v nejvyšší české soutěži. Přestože už dříve radní deklarovali intenzivní pomoc směrem k dětským sportovcům, dorost z TJ OP Prostějov se jí ale nedočkal.

„Děti jsme nekrátili. V přechozím období jejich mateřská tělovýchovná jednota získala půl milionovou dotaci. Peníze na dětský basket, kde žádali o dvacet tisíc na pronájem sálu, může financovat z tohoto balíku,“ uvedl na vysvětlenou radní Pavel Smetana. Proč dospělí ano a děti ne? Otázku opozičního zastupitele Josefa Augustina (KSČM) dále vysvětlila náměstkyně primátora Ivana Hemerková.

„Je to jakási pomyslná odměna pro BK Prostějov. Přesto, že to vypadalo, že jako tým ukončí své působení, dokázali zabojovat a skvěle bodovali v republikové soutěži. Jsou druzí a tedy takzvaně zpět ve hře. Zaslouží si naši pozornost. V následujícím období to ale už bude jen na nich,“ vysvětlila náměstkyně. Dalším sportovním tématem byla otázka účetního auditu a nových povinností prostějovských cyklistů. Doposud nemuseli hradit ani korunu. Smlouva o výpůjčce jim zaručovala bezplatné využívání areálu, energie za ně platil magistrát. Postup ale mění nedávná kontrola účetnictví.  

„Auditor poukázal na chybu a doporučil nápravu. Cyklisté  budou spotřebované energie hradit sami,“ uvedla Hemerková s tím, že Domovní správa musela zpětně vystavit faktury, které v předchozích letech sportovci nedostávali. Gratis výpůjčku na sportovní areál ovšem mají stále v platnosti. Trochu nestandartní postup v účtování vysvětlil ředitel Domovní správy Vladimír Průša. Podle něj se napravuje chyba minulosti.

„Financování chceme přizpůsobit stavu jiných sportovních zařízení města. Cyklisté budou formou veřejné finanční podpory žádat o příspěvky, ze kterých pak uhradí energie. Stejně tak postupují ostatní kluby. Cyklisté měli kompletní bezplatnou výpůjčku. Na druhé straně ale financovali opravu dráhy. Historicky to bylo takto nastaveno.“

Z nového postupu cyklisté rozhodně radost nemají. S neočekávanými výdaji nepočítali.

„Stěžovat si ale nemůžeme. Nic by to nebylo platné. Teď tady máme zpětně faktury, které musíme řešit. Uvidíme, jak se s tím vypořádáme,“ krčí rameny šéf trenér Vladimír Vačkář, který už teď potvrdil, že klub požádá o finanční podporu. (kaa)

Ilustrační foto: archiv

Poslat nový komentář