Jarní květinovou Floru Olomouc navštívilo 65 tisíc lidí!

Jarní květinovou Floru Olomouc navštívilo 65 tisíc lidí!
Foto okatol

 

Nebývalé přízni počasí i návštěvníků se těšily všechny čtyři dny právě skončeného 36. ročníku jarní etapy mezinárodní květinové a zahradnické výstavy a veletrhu Flora Olomouc 2015. Přilákala podle prvních výpočtů přes 65 tisíc platících, což je o pět tisíc lidí více než vloni (60 586).

Mezi těmi, kteří od 23. do 26. dubna zavítali na olomoucké výstaviště, nechyběla ani řada vzácných hostů. K těm nejvýznamnějším patřil bezpochyby premiér České republiky Bohuslav Sobotka, ministr zemědělství Marian Jurečka, velvyslankyně Peru v ČR Marita Landaveri či mexický velvyslanec v Praze Pablo Macedo. Právě jeho země tentokrát rozšířila řadu těch, které se v posledních letech prezentují v rámci květinových a zahradnických Flor vlastními expozicemi přibližujícími návštěvníkům květenu a kulturu svých zemí. A mexická expozice patřila po právu k nejobdivovanějším na letošní jarní Floře a odnesla si také jedno z udělených ocenění - Pohár primátora statutárního města Olomouce.

Velvyslanec Mexika v ČR Pablo Macedo navíc při příležitosti slavnostního zahájení 36. ročníku jarní etapy mezinárodní květinové a zahradnické výstavy pokřtil nově vyšlechtěnou odrůdu narcisu. Květy nových hybridů zahradních narcisů od firmy Lukon Bulbs mají sytě žluté okvětí s kontrastním oranžově červeným kolárem. Jedná se o velmi odolnou odrůdu s pevnými stonky, která dlouho kvete a na záhonech je vysoká 45 centimetrů.

Letošní jarní etapa výstavy a veletrhu Flora Olomouc nesla podtitul Smyslů plná zahrada, což byl i název hlavní expozice v největším pavilonu A. K vidění zde byly rovněž expozice Českého zahrádkářského svazu či Svazu květinářů a floristů ČR. Pavilon E patřil unikátní výstavě bonsají v rámci projektu 100 borovic, jenž představil stromy z různých koutů Evropy a lokalit, kde musely ustoupit výstavbě dálnic či lanovek. Součástí první z květinových Flor v roce byl opět i veletrh drobné zahradní mechanizace Hortifarm a Jarní zahradnické trhy. (red)

Poslat nový komentář