Kdo jsou první výherci vstupenek na jarní Floru?

Kdo jsou první výherci vstupenek na jarní Floru?
ilustrační foto plakát

Kulatých 700 let nás letos dělí od narození jednoho z nejpopulárnějších a zároveň nejvýznamnějších českých panovníků historie - krále a císaře Karla IV. A právě toto výročí si vetkla do vínku blížící se jarní etapa mezinárodní květinové výstavy a zahradnického veletrhu Flora Olomouc 2016. Již 37. ročník nejproslulejší výstavnické akce v České republice se bude konat od 21. do 24. dubna. Soutěžte o vstupenky!  

„Ústřední expozice výstavy ponese název Karel IV. – Otec vlasti a návštěvníkům připomene pomocí symboliky nesčíslného množství barev, tvarů a vůní sedmisté výročí narození tohoto významného státníka a panovníka z rodu Lucemburků, jenž české země přetvořil v kvetoucí zahradu Evropy vrcholného středověku,“ vysvětlil výběr motta výstavy ředitel olomouckého výstaviště Jiří Uhlíř. Hlavní pavilon A tak pomocí postav a hudby z oblíbeného muzikálu Noc na Karlštejně představí vladaře i dobu, ve které žil. Chybět nebudou stylizované nádvoří či reprezentační sál s červeným kobercem, pódium s trůnem a královskou korunou, alchymistická laboratoř, klenotnice s korunovačními klenoty, obrazárna s výstavkou soutěžních prací nebo zbrojnice s krčmou, kde si budou moci návštěvníci odpočinout a ochutnat různá vína. V krčmě a také ještě v cukrárně bude obsluha oděna stylově do dobových krojů.

Stejné téma jako hlavní expozice bude mít i floristická soutěž, mistři svého řemesla v kategoriích Senior a Junior budou vázat ceremoniální kytice s mottem Květiny pro jejich veličenstva. „Zadání pro juniorskou kategorii zní svatební kytice nebo dekorace určená pro nesení v ruce a inspirovaná jednou z manželek Karla IV. Seniorští mistři floristé budou vázat kytice určené významnému šlechtici či panovníkovi. Soutěžní práce mohou návštěvníci obdivovat v obrazárně v přízemí pavilonu A,“ prozradila garantka výstavy Jana Jirovská.

Přehlídku jarních květinových výpěstků doplní expozice Svazu květinářů a floristů ČR, Českého zahrádkářského svazu, Svazu školkařů ČR a dalších domácích i zahraničních zahradníků a pěstitelů. Do časů Karla IV. se návštěvníci jarní Flory vypraví také v pavilonu C díky Českému zahrádkářskému svazu, který představí tohoto panovníka jako skutečného evropského průkopníka šlechtění a pěstování. Díky interaktivnímu pojetí expozice se zde lidé přenesou do časů, kdy nastal rozkvět vinařství, neboť právě Karel IV. nechal do Čech přivézt révu z Burgundska a Porýní. „Kromě vína ale podporoval i výsadbu chmele a stál u zrodu sadařství. Pěstování ovoce se právě za jeho vlády rozšířilo z klášterních zahrad do české krajiny. Málokdo také tuší, že Karel IV. byl i velký popularizátor švestek. Ne nadarmo se proto ještě dodnes říká na mnoha místech švestkám karlátka či kadlátka. Karel IV. má dodnes velký obdiv u celé populace nejen tuzemských pěstitelů, a tak není žádným překvapením, že jeho jméno nese i populární odrůda českého česneku od firmy SEMO,“ zmínila Jirovská.

Součástí výstavy je opět i veletrh drobné zahradní mechanizace Hortifarm a oblíbené Jarní zahradnické trhy. Stejně jako v předchozích letech nabídne i 37. jarní Flora Olomouc bohatý doprovodný program. Ve čtvrtek a pátek bude pódium patřit pásmu časopisu Receptář s lidovkami a country písničkami v podání populární skupiny Vinš Duo, recitálem známého hudebníka a zpěváka Petra Rezka, besedami, soutěžemi, poradnou Vlastimila Šindeláře i kuchařskými recepty. V sobotu pak bude návštěvníky bavit Český rozhlas Olomouc se svými hosty.

Po dobu výstavy budou rovněž otevřeny sbírkové skleníky s exotickou květenou a také sousedící univerzitní botanická zahrada se zajímavými rostlinnými exponáty. Se vstupenkou mohou lidé zamířit i do botanické zahrady výstaviště Flora v dalším z městských parků - Bezručových sadech.

Jak se jmenuje prvních pět výherců, kteří získají po dvou vstupenkách zdarma? Radek Greš, Martina Krčová, Petr Hapka, Marie Machalová a Petra Pohanková. Gratulujeme! (red)

Poslat nový komentář