Plné sklepy a spíže. Podzimní Flora představí (nejen) špičkové produkty ovocnářů a zelinářů

Plné sklepy a spíže. Podzimní Flora představí (nejen) špičkové produkty ovocnářů a zelinářů
ilustrační foto čtenář Petr Hapka

Podzim je období, kdy čeští a moravští zahrádkáři i sadaři sklízejí zasloužené plody své náročné celoroční práce. Také proto zní motto 21. celonárodní výstavy ovoce, zeleniny a školkařských výpěstků Flora Olomouc 2016 Plné sklepy a spíže. Na olomouckém výstavišti Flora čeká všechny návštěvníky od 20. do 23. října vedle špičkového ovoce a zeleniny také bohatý program se spoustou lákadel, doplněný rovněž již tradičně oblíbeným festivalem gastronomie a nápojů Olima, Podzimními zahradnickými trhy, Flora koštem či projektem Rozkvetlé památky.

Sklepy a spíže zaplněné ovocnářskými a zelinářskými výpěstky té nejvyšší kvality budou na podzimní Floře k vidění především v hlavní expozici v největším pavilonu A, ale pochopitelně nejen tam. Představí se zde opět nejlepší tuzemští pěstitelé z řad členů Zelinářské unie Čech a Moravy a Ovocnářské unie ČR. Ti všichni včetně domácího hostitele - společnosti Výstaviště Flora Olomouc - se letos sešli ve společném projektu Rok řemesel; stánek Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR mohou lidé navštívit v úvodní den výstavy, tedy ve čtvrtek 20. října. Nad 21. ročníkem výstavy převzal opět záštitu ministr zemědělství Marian Jurečka, a tak hlavní expozici oživí rovněž stánek ministerstva s workshopy pro děti a mládež.

Chybět na letošní podzimní Floře nebude ani společná expozice Českého zahrádkářského svazu v pavilonu B. K vidění zde budou nejen vybarvená jablka a švestky, ale i rozmanitá kořenová zelenina, papričky, tykve, brambory a samozřejmě květiny. Letos potěší čeští zahrádkáři především milovníky hub. Jak vypadá cílené pěstování hub, jaké jsou nástrahy a kde získat potřebné kultury a sadbu, odpoví v expozici ČZS dílčí prezentace Výzkumného ústavu rostlinné výroby v Olomouci. Výzkumníci zde vytvoří výstavku hub nasbíraných v našich lesích, ale ukáží i různá vývojová stadia prezentovaná jak v Petriho miskách, tak i v zavařovacích sklenicích. Chybět zde ale nebude ani vyhledávaný prodej burčáku a vín nebo bezplatné poradenství.

Festival gastronomie a nápojů Olima nabídne návštěvníkům výstaviště osvědčené taháky v podobě Dnů moravských vín s řízenými degustacemi vedenými zkušenými odborníky-sommeliéry (od pátku do neděle vždy v 11 a 15 hodin) či soutěže cukrářů a kuchařů Olima Cup. Budoucí i současní mistři kuchařského řemesla budou letos připravovat inovativní pokrmy, jejichž hlavní surovinou je vepřová krkovice bez kosti. Mladí cukráři si vyzkoušejí zdobení dortu na téma halloween, jejich zkušenější kolegové pak uchystají slavnostní dorty s touto tématikou. Soutěží otevřenou pro každého předem přihlášeného zájemce bude vyřezávání dýní a také tvorba květinové kompozice na libovolné téma. Součástí Olimy je rovněž 13. ročník Grand Prix ovocných destilátů Flora košt s 270 soutěžními vzorky domácích pálenek různých druhů. Vyhlášení výsledků bude v sobotu 22. října ve 13 hodin na scéně U Samby.

Podzimní zahradnické trhy budou mít své místo v menších pavilonech olomouckého výstaviště a na venkovních plochách Smetanových sadů. Nabídnou široký sortiment rostlin, výpěstků, semen, zahrádkářských pomůcek či hobby potřeb. Chybět nebudou ani atrakce pro děti, dále burčák, medovina, svařené víno a jiné občerstvení Před pavilonem A se lidé mohou pokochat také přehlídkou ovocných školkařských výpěstků - stromků a keřů - pod záštitou Školkařského svazu OU ČR.

V průběhu trvání poslední letošní Flory navíc znovu zkrášlí vybrané olomoucké pamětihodnosti květinová výzdoba v rámci akce Rozkvetlé památky. Již čtvrtý ročník tohoto projektu tentokrát nechá rozkvést chrámy sv. Václava, sv. Mořice, sv. Michala, Panny Marie Sněžné a kapli sv. Jana Sarkandra květinovými výzdobami z rukou předních mistrů floristů z tuzemska i zahraničí. (red)

Poslat nový komentář