Ve FN Olomouci odstranili nádor, funkce řeči pacientovi zůstala

Ve FN Olomouci odstranili nádor, funkce řeči pacientovi zůstala
ilustrační foto

 

Novou metodu použili odborníci ve Fakultní nemocnici Olomouc při léčbě pacienta se zhoubným nádorem hrtanu. Takzvanou fotodynamickou terapii aplikovali lékaři v České republice při léčbě tohoto onemocnění teprve podruhé. Specializovaný výkon provedli Roman Šmucler a Mathias von Beckerath ze Švédska. Masového rozšíření se operace nedošká, pojišťovny ji nehradí.

Pro pacienta je výhodou šetrné odstranění nádoru při zachování funkce hrtanu, tedy řeči.

„Při použití fotodynamické terapie se nejprve nemocnému nitrožilně aplikuje speciální látka, která zvýší citlivost nádorových buněk na energii dodanou laserem. Ozářením těchto buněk pomocí laseru je zahubíme a okolní tkáň přitom zůstane nepoškozená. Výkon je tedy velmi šetrný. Výhodou je navíc i nízká toxicita, takže postup lze na rozdíl od chemoterapie nebo radioterapie v krátké době znovu opakovat,“ popsal Ivo Stárek, přednosta Otolaryngologické kliniky FN Olomouc.

Pacientem byl muž s opakovaným nádorovým onemocněním hrtanu. „Naše pracoviště si vybral vzhledem k tomu, že i první pacient léčený v Česku touto metodou byl naším pacientem. Vybavení pro tento typ výkonů ovšem nemáme, proto se jej ujal pan docent Šmucler, kterému jsme poskytli zázemí naší kliniky,“ vysvětlil Stárek.

Metoda prozatím zřejmě v léčbě nádorů horních cest dýchacích nenajde širší uplatnění. Nehradí ji totiž pojišťovny a náklady na jeden výkon se pohybují okolo 150 000 korun. Roman Šmucler, který za práci v tomto oboru obdržel v roce 2011 Cenu ministra zdravotnictví za medicínský výzkum, uvedl, že v rámci onkologické léčby nejsou ovšem tyto náklady nijak enormní. Právě nádory horních cest dýchacích a polykací v Česku ročně onemocní okolo 300 až 400 lidí. (red)

Poslat nový komentář