Výstava v Zámecké galerii v Konici připomene pravou zimu

Výstava v Zámecké galerii v Konici připomene pravou zimu
Josef Franc na snímku z archivu

Krajina zahalená do zimy – to je název výstavy fotografa Josefa France, kterou otevře vernisáž ve čtvrtek 12. ledna v 18 hodin v Zámecké galerii v Konici. Známý cestovatel, kameraman a fotograf nabídne na třicítku snímků, kterými chce provést návštěvníky výstavy  zimními pohořími od Jeseníků až po rakouská pohoří Kalkalpen, Totes Gebirge a Hohe Tauern. 

Jelikož letošní zimní období v ničem nepřipomíná pravou ladovskou zimu, rozhodl se Josef Franc do Konice dovézt na ukázku fůry krásného, bílého sněhu. Samozřejmě ne ve skutečnosti, ale alespoň na svých snímcích ze zimních horských putování na sněžnicích, na které každoročně vyráží  se svými kamarády. 

„Miluji tu pravou zimu, kdy sníh zahalí celou krajinu a vytváří zcela nové pohledy, zátiší i všelijaké výtvory, kdy sníh v mrazu krásně křupe pod nohama. Zimu mám stejně rád jako ostatní roční období, má svoje kouzlo,“ vyznává se cestovatel a obdivovatel přírodních krás. O jeho lásce k cestování a fotografování vypovídá jeho členství v řadě prestižních spolků jako je Český klub cestovatelů, rakouský klub Alpenverein, Svaz českých fotografů a v neposlední řadě je zakládajícím členem Spolku prostějovských fotografů. 

Pochází z Březska, jeho rodištěm je Konice, kam se stále vrací a v konickém zámku díky řediteli Městského kulturního střediska Jiřímu Palánovi pravidelně vystavuje krajinářské fotografie ze svých cest a toulek po okolních evropských horách. Mimo jiné jedinečné snímky zde bude k vidění fotografie Zapadlí vlastenci, která získala cenu Grand Prix na dvou mezinárodních fotografických výstavách na Slovensku. Výstava bude otevřena v rámci běžného provozního režimu Zámecké galerie v Konici až do 27. ledna.     

(jap)

Poslat nový komentář