Snímky prostějovských fotografů vyzdobily sídlo Senátu

Snímky prostějovských fotografů vyzdobily sídlo Senátu
Prostějovští fotografové se senátorkou Boženou Sekaninovou

Spolek prostějovských fotografů vystavuje od úterý 17. ledna reprezentativní výběr snímků v sídle Senátu ve Valdštejnském paláci v Praze. Devět fotografů reprezentuje na výstavě nejen svou tvorbu, ale také město Prostějov a moravský region Haná.

Exkluzívní výstava je průřezem tvorby nadšených fotografů a stejně zapálených cestovatelů. Své snímky pořídili nejen v českých horách, luzích a hájích, ale i na svých vyhlášených výpravách do zahraničí – do rakouských či slovinských Alp, na sever do Norska a za polární kruh, při toulkách Pobaltím nebo putováním zapomenutými kouty středomořské Černé Hory.   

„Výstavu jsme pečlivě připravovali. Někteří z nás se věnují i jiným technikám nebo jiným tématům, proto je výběr snímků pestrý a nabízí třeba i krásu ženského těla, koláže nebo reportážní snímky ze života lidí,“ nastínil záměr spolku Ivo Snídal, který je jedním ze zakládajících členů. Od roku 2009, kdy volné sdružení nadšenců naladěných na společnou vlnu vznikl, mají fotografové za sebou řadu společných i autorských výstav a nejeden úspěch ve fotografických soutěžích. Slavnostní vernisáže v předsálí jednacího sálu senátu ve Valdštejnském paláci se zúčastnili nejen samotní autoři fotografií Josef Franc, Ivo a Martin Snídalovi, Luboš Čehovský, Jaroslav Musil, Dušan Věženský, Jiří Peka (zastoupili i nepřítomné Kateřinu Francovou a Jaroslava Kováře), ale i na čtyřicet jejich příznivců z Prostějova a okolí. Těm umožnil navštívit vernisáž Okrašlovací spolek města Prostějova, který na kulturní akci vypravil autokar i se svými členy a dámami Kloboukového klubu. 

Velké poděkování patří senátorce Boženě Sekaninové, která výstavu v Senátu zprostředkovala a zajistila také komentovanou prohlídku Valdštejnského paláce včetně besedy s pohoštěním po skončení vernisáže. 

„Jsem ráda, když mohu prezentovat šikovné lidičky z mého kraje. Vždyť na Hané jsou pracovití a nadaní lidé a těší mě, když mají co ukázat i tady v Praze,“ řekla senátorka Sekaninová při vernisáži. Vernisáže se zúčastnili rovněž zástupci Českého svazu fotografů, jehož členy prostějovští fotografové rovněž jsou, a každé dva roky přispívají ke svazovým výstavám.    

(jap) 

Poslat nový komentář