Biatlon včera a dnes na výstavě v galerii U Hanáka

Biatlon včera a dnes na výstavě v galerii U Hanáka
Místopředseda Antonín Bůžek si cení všech úspěchů, na první místo však staví práci s mládeží.

V galerii U Hanáka ve Školní ulici připomíná expozice sestavená z fotografií, dokumentů a tiskovin historii a současnost prostějovského biatlonu. 

Co předcházelo biatlonu na Prostějovsku i jeho aktuální situaci mapuje zajímavá výstava v galerii U Hanáka. Jde o retrospektivní ohlédnutí za aktivitami na fotografiích, v dokumentech a tiskovinách zachycující sport, který byl v minulosti jedním z nejrozšířenějších. Základem biatlonu byly branné závody, které dřív provozovaly masově všechny školy. Na Prostějovsku byli průkopníky tohoto sportu Radomil Večeřa a Antonín Dušek, který je současným předsedou klubu biatlonu.  

„Klub biatlonu Prostějov prošel dlouhou historickou cestou od začátků v tehdejším Svazarmu až po dnešní členství mezi téměř sedmdesátkou klubů Českého svazu biatlonu. Věnujeme se letnímu biatlonu, což je dvojboj v běhu v terénu a střelba. Těší nás úspěchy našich závodníků v seniorských kategoriích, ale především máme radost z mladých talentů. Klára Halmo získala bronzovou medaili na republikovém mistrovství. Naši žáci sbírají zkušenosti i na mezinárodních závodech, letos se zúčastnili Velké ceny na Slovensku,“ nastínil současný stav tohoto sportu místopředseda klubu Antonín Bůžek. 

Prostějovský Klub biatlonu získal do vlastnictví sportovní areál s malorážkovou střelnicí ve Zdětíně, který spravuje a je jeho tréninkovou základnou. Letos prošla střelnice rekonstrukcí díky peněžní podpoře Českého svazu biatlonu. Už sedmnáct let zde pořádá klub koncem dubna regionální závody a závody Českého poháru. Členové klubu stáli i u založení Běhu v lázních Skalka, který je součástí ligy vytrvalců a letos se zde konal už 5. ročník. 

„I naši závodníci se zúčastňují ligy vytrvalců, což je celoroční seriál závodů v přespolním běhu. Je to výborná příprava potřebná pro biatlon. V okolí Skalky je příhodný terén a spolupráce s obecním úřadem je zárukou kvalitních závodů,“ doplnil informace místopředseda. Na svou činnost získává Klub biatlonu Prostějov finanční prostředky jednak z příspěvků členů a dále od sponzorů. Svou podporu tomuto sportu vyjadřuje i Město Prostějov a Olomoucký kraj formou finančního příspěvku v rámci veřejné finanční podpory. Výstava v galerii U Hanáka bude přístupná do konce prosince,  s největší pravděpodobností bude prodloužena až do konce ledna.     

(jap) 

Středa, Prosinec 21, 2011 (Celý den)
Čtvrtek, Prosinec 22, 2011 (Celý den)
Pátek, Prosinec 23, 2011 (Celý den)
Sobota, Prosinec 24, 2011 (Celý den)
Neděle, Prosinec 25, 2011 (Celý den)
Pondělí, Prosinec 26, 2011 (Celý den)
Úterý, Prosinec 27, 2011 (Celý den)
Středa, Prosinec 28, 2011 (Celý den)
Čtvrtek, Prosinec 29, 2011 (Celý den)
Pátek, Prosinec 30, 2011 (Celý den)
Sobota, Prosinec 31, 2011 (Celý den)

Poslat nový komentář