Zastupitelé se zítra sejdou na mimořádném jednání – o čem bude řeč?

Zastupitelé se zítra sejdou na mimořádném jednání – o čem bude řeč?
ilustrační foto

Zastupitelé města se zase po čase sejdou na společném jednání, aby rozhodli o několika bodech. Na pořadu dne mají jak řešení cyklostezek, tak kamerový systém města nebo třeba prominutí smluvní pokuty firmě Galva.

Hned na začátku jednání by měli rozhodnout o delegování zástupců města do orgánů společnosti FTL – First Transport Lines, a.s. Dalším, neméně důležitým, bodem je schválení smlouvy o poskytnutí dotace na projekt „Na kole biokoridorem Hloučela v Prostějově“. Stavba cyklostezky měla být zahájena už v dubnu, chybou v projektu se ale vše zdrželo. Teď se čeká na ukončení zemědělské sklizně a výstavba může odstartovat.

„Čekáme už jen na zemědělce. Pak práce na stavbě stezky začnou. Rádi bychom ji dokončili ještě letos. Asfalt se totiž může pokládat pouze za teplého počasí, kdy takzvaně jedou obalovny. Pokud bychom to nestihli do ukončení jejich sezonního provozu, museli bychom čekat zase na jaro, kdy práce znovu zahájí. Proto budeme spěchat,“ nastínil v minulém týdnu náměstek primátora Zdeněk Fišer. Další smlouvou, kterou by se měli konšelé zabývat, je téma poskytnutí dotace na projekt „Rekonstrukce učeben pro výuku přírodovědných předmětů na prostějovských základních školách“. Na programu jednání mají také šest bodů rozpočtových opatření. Řeč bude o cyklostezkách v ulici Okružní a Dolní – Kralická. Stranou nezůstane ani vybudování chodníků na sídlišti Hloučela a nebo slibovaná kruhová křižovatka ulic Šárka - Jezdecká. I u její výstavby došlo ke zpoždění. Kruhový objezd měl motoristům sloužit už od začátku prázdnin a ani v jejich polovině křižovatka není hotova. Vše se prý zdrželo na dodávce zpomalovacích retardérů.

„Firma, která bude zpomalovače osazovat, si je nechávala vyrábět na zakázku. Jde o věc, která běžně na skladech dodavatelů neleží. Došlo tak ke zdržení,“ informovala nedávno mluvčí magistrátu Jana Gáborová. Zastupitelé se budou také zabývat otázkou průmyslové zóny, konkrétně projektovou dokumentací, která má být podkladem pro obratiště autobusů městské hromadné dopravy.  Posledním bodem jednání vedení města bude změna podmínek kupní smlouvy a prominutí smluvní pokuty pro firmu Galva. Ta v průmyslové zóně před sedmi roky zakoupila velký pozemek s tím, že zde postaví výrobní halu. Nic nestojí. Městu došla trpělivost a rozhodlo pozemek, tak jak umožňovala vzájemná smlouva, získat zpět. Následovala řada jednání a vše vyvrcholilo návrhem města na předběžné opatření, jímž by se zabránilo společnosti Galva jakkoli s pozemkem nakládat.

„Nyní jsme našli vzájemnou shodu. Dohodli jsme se na podmínkách, které jsou přijatelné pro obě strany," uvedl Jiří Pospíšil, první náměstek primátora, který má na starosti majetek města. (kaa, ok)

Ilustrační foto: archiv

Poslat nový komentář