Garden Food Festival Olomouc navštívilo na dvanáct tisíc lidí

Garden Food Festival Olomouc navštívilo na dvanáct tisíc lidí
Foto Garden Food Festival
Další fotky: 
Garden Food Festival Olomouc navštívilo na dvanáct tisíc lidí
Garden Food Festival Olomouc navštívilo na dvanáct tisíc lidí
Garden Food Festival Olomouc navštívilo na dvanáct tisíc lidí
Garden Food Festival Olomouc navštívilo na dvanáct tisíc lidí
Garden Food Festival Olomouc navštívilo na dvanáct tisíc lidí

Výrazný charitativní rozměr měl třetí ročník festivalu Garden Food Festival v Olomouci. Pořadatelé přehlídky dobrého jídla a pití nejen poskytli prostor k prezentaci dobročinným organizacím, ale vůbec poprvé díky spolupráci s vystavujícími darovali Charitě Olomouc přebytečné potraviny. Do Smetanových sadů podle předběžných odhadů zavítalo stejně jako v loňském roce zhruba dvanáct tisíc lidí. Během uplynulého víkendu mohli ochutnávat z nabídky zhruba stovky vystavovatelů. 

„Návštěvnost byla podle prvního odhadu zhruba stejná jako v loňském roce, ale jsme s ní velmi spokojení. V sobotu totiž areál postihla bouřka a přeháňky, což se samozřejmě na počtu příchozích odrazilo. Zato neděle byla z hlediska počasí a taky zájmu podle našich očekávání,“ zhodnotil za pořadatele Pavel Vysloužil. Více než šedesát restaurací a bezmála čtyři desítky regionálních firem nabízelo gurmánské lahůdky i osvědčenou klasiku. „Největší úspěch ale jednoznačně měly burgery na všechny možné způsoby. U stánků s nimi se tvořily fronty. Ale stejně jako v předchozích letech i letos mohli návštěvníci zkusit i delikatesy, které odpovídají aktuálním gastronomickým trendům. Například náš tradiční host a čerstvý obhájce titulu Zlatý kuchař Honza Punčochář letos přivezl sladkou kuchyni a nabízel mimo jiné jahodovou zmrzlinu připravovanou na mrazícím stole,“ popsal Vysloužil. Na pódiu se během víkendu vystřídaly kuchařské celebrity v čele s hlavní tváří festivalu Zdeňkem Pohlreichem, který v neděli bavil diváky hned třikrát. „Na Garden Food Festivalu je vždycky parádní atmosféra. To se potvrdilo i dnes,“ konstatoval populární „šéf“. Kromě něj bavili návštěvníky například michelinský kuchař Radek Kašpárek, herečka a spisovatelka Markéta Hrubešová, foodblogerka Kamu nebo cukrářka Iveta Fabešová. V tradiční anketě o nejlepší restauraci zvítězila stejně jako v předchozím roce olomoucká restaurace Lobster s šéfkuchařem Jaroslavem Klárem. Stříbrnou pozici přisoudili hlasující nováčkovi festivalu Grill Pubu Pod Lipami z Olomouce, kterou vede teprve šestadvacetiletý kuchař Zdeněk Svoboda. Na třetím místě byla restaurace Fishi Sushi, v jejímž stánku hostovali kuchaři Petr Heneš a Ondřej Hutník. Festival měl letos také významný charitativní rozměr. Mezi vystavujícími byly organizace MammaHelp, sdružení žen s rakovinou prsu, nebo TyfloCentrum. Poprvé pořadatelé spolupracovali s Charitou Olomouc, které na závěr víkendu nabídli přebytečné potraviny a pokrmy. „Nechceme jídlem plýtvat, proto jsme rádi, že charita přijala náš dar a do azylových domů a přímo k výdeji lidem bez domova jsme od vystavovatelů zaslali nejen pečivo, ale také maso, ryby nebo i dezerty. Restauracím za to patří dík,“ řekl Vysloužil. V Olomouci si už Garden Food Festival získal přízeň milovníků dobrého jídla a pití při předchozích dvou ročnících. Vloni se do Smetanových sadů vydalo přes dvanáct tisíc lidí, v roce 2015 to bylo necelých deset tisíc návštěvníků. Úspěšný projekt se po loňské premiéře zopakuje i ve Zlíně, a to v termínu 2. – 3. září. Vůbec poprvé se letos na Garden Food Festival mohou těšit i obyvatelé Ostravy. V areálu Dolních Vítkovic se uskuteční 10. a 11. června. (Zdroj olomouc.gardenfoodfestival.cz)

Poslat nový komentář