Google, vymaž mě!

Google, vymaž mě!
ilustrační foto znak

 

Už víc než rok mohou lidé žádat o takzvané digitální zapomnění. Tedy o to, aby největší vyhledávač Google neodkazoval na weby, které obsahují citlivé a nepravdivé informace. Z 280 tisíc žádostí ale internetový gigant většinu zamítl.

„Celkový počet webových adres, které společnost posuzovala z hlediska odstranění, byl více než 1 milion. Skoro 60 procent z toho zamítla,“ přiblížil americký vyhledávač ve své zprávě Transparency report.

Google třeba uznal žádost Belgičana odsouzeného za závažný trestný čin, kterého ale osvobodil odvolací soud. Se žádostí naopak nepochodil bývalý vězeň z Itálie. Chtěl, aby společnost smazala odkazy na 20 článků o jeho kriminální minulosti.

Nejvíc žádostí přišlo z Francie, Německa a Velké Británie. Nejčastěji neuspěli Bulhaři, Portugalci, Maďaři nebo Italové. Google zamítl přes 70 procent jejich žádostí. A ani Češi zrovna úspěšní nebyli. Od loňského května chtěli smazat odkazy k více než 12,5 tisícům webových adres. Internetová společnost vyhověla asi jen ve třetině případů.

„Při vyhodnocování posuzujeme, zda výsledky obsahují zastaralé nebo nepřesné informace. Zvažujeme, zda je zveřejnění těchto informací ve veřejném zájmu. Náš tým k odstraňování výsledků musí každou stránku posuzovat individuálně,“ vysvětlila mluvčí české pobočky společnosti Dana Chovancová. (Google, ber)

 

Digitální zapomnění:

 V květnu roku 2014 rozhodl Nejvyšší evropský soud, že lidé mají právo požádat Google o odstranění citlivých informací z výsledků vyhledávání, tedy právo být zapomenut. Mnoho lidí se ale mylně domnívá, že vymazáním údajů z vyhledávače zmizí i jejich údaj v digitálním světě. Pokud je tedy někdo zmíněn např. v online novinovém článku, Google sice může článek na přání z výsledků vyhledávání stáhnout, ale jméno v článku zůstává nadále.

Poslat nový komentář