Muzeum představí Národní cenu za architekturu

Uhelný mlýn v Areálu Šroubáren v Lipčici nad Vltavou
Uhelný mlýn v Areálu Šroubáren v Lipčici nad Vltavou

Dvacátý, jubilejní ročník Grand Prix architektů – Národní cena za architekturu. To je soutěžní přehlídka architektonických prací dokončených v uplynulém roce, pořádaná Obcí architektů. Prostějovské muzeum si tuto republikovou akci připomíná zbrusu novou, putovní výstavou. K vidění je už od čtvrtka.

Soutěžní přehlídka, kterou výstava mapuje, měla několik kategorií. Návštěvníci si budou moci prohlédnout díla českých architektů v posuzovaných oblastech jako je Novostavba, Rekonstrukce, Rodinný dům, Interiér, Krajinářská a zahradní tvorba, Urbanismus, Architektonický design-drobná architektura-výtvarné dílo v architektuře.

„Vše začalo provinční soutěží a dospělo to až k prestiži nezávislé přehlídky u nás. Všechny práce posuzovala odborná mezinárodní porota. Ta pracuje každý rok v jiném složení, ale vždy v ní zasedají čtyři zahraniční architekti, z nichž jeden je ze Slovenska a český kritik, teoretik nebo historik architektury nebo výtvarný umělec,“ nastínil ředitel muzea Miroslav Chytil. Jak doplnil, všechny práce jsou vždy nejdříve představeny v Praze. Výstava poté jako putovní navštíví řadu českých a moravských měst, prezentována bývá i v zahraničí.

„Teď máme tu čest ji mít v Prostějově. Hlavní cenu získala práce z oblasti Rekonstrukce a byl to Uhelný mlýn v Areálu Šroubáren v Lipčici nad Vltavou. Autorem je Patrik Hoffman z Ateliéru Hoffman.  Pokud mohu pojmenovat poslání soutěžní přehlídky, tak jde o prezentaci současné kvalitní architektury vznikající v České republice, široké veřejnosti,“ láká k prohlídce Miroslav Chytil. (kaa)

Foto: Uhelný mlýn v Areálu Šroubáren v Lipčici nad Vltavou (Obec architektů)

Poslat nový komentář