Sbor dobrovolných hasičů v Nivě slaví kulaté výročí

Účast v požárním sportu je tou nejlepší přípravou na reálný zásah.
ilustrační foto

Dobrovolní hasiči v Nivě si o nadcházejícím víkendu připomenou 130. výročí od založení sboru. Úctyhodné jubileum chtějí oslavit s náležitou úctou, a tak připravili na sobotu 11. srpna bohatý program, který jistě zaujme mladé i ty dříve narozené.

Při přípravě oslav vsadili především na dobré sousedské a přátelské vztahy a pozvali hasičské sbory nejen ze sousedních obcí, ale i z regionů Vyškovsko a Blanensko, kam často a rádi jezdí měřit síly v požárním sportu. Hosty přivítají ve 13 hodin u Zvoničky, odkud se vydá slavnostní průvod obcí, aby uctil památku všech hasičů i patrona sv. Floriánka položením věnce u pomníku. V areálu Kulturního domu je poté připravena přehlídka hasičské, vojenské i policejní techniky, ukázka místní jednotky při zásahu u požáru, zásah Hasičského záchranného sboru Prostějov při vyprošťování zraněných při havárii auta, ukázka výcviku psů a pak vystoupí mažoretky a taky mažoreti. Děti a omladinu určitě přiláká skákací hrad a pěna. Závěr bude patřit zábavě a tanci, hraje skupina Tamdem.

„Oslavy výročí jsme spojili s další pro nás významnou událostí, a tou je křest hasičského vozidla, které nyní po opravě uvedeme do provozu. Stříkačku jsme získali díky finanční podpoře Olomouckého kraje. Všechny naše aktivity, ať už kulturní nebo sportovní, organizujeme ve spolupráci s obecním úřadem a místními podnikateli, kteří nás rovněž v rámci svých možností podporují,“ oceňuje starosta místních hasičů Jaroslav Soldán.

Sbor dobrovolných hasičů byl v tehdejších Hartmanicích založen již v 19. století, dnes má 73 členů, z čehož tvoří zhruba třetinu mládež. Nebyl to jen oheň, se kterým se v minulosti potýkali. Krotitele plamenů zaměstnává občas i dravá voda, v Nivě si dobrovolní hasiči často máknou při nečekaných záplavách. Do obecního života se vepsali širokým spektrem činností – pořádali vyhlášené zábavy, plesy, udržovali lidové tradice, hráli ochotnické divadlo. I dnes se aktivně podílejí na životě obce. „ Máme nejen skvělé sportovní družstvo mužů, ale i mládeže. Požárnímu sportu se věnujeme v rámci Velké ceny Prostějovska, ale zúčastňujeme se i soutěží v sousedním Blanensku. Naši mladí hasiči se zase každoročně poměřují se svými vrstevníky v kulinářské soutěži Zlatá vařečka v Drahanech,“ dodal starosta Soldán.

Z výčtu činností je zřejmé, že hasiči patří v Nivě k těm nejaktivnějším spolkům a připravovaná oslava je pro všechny tou nejlepší odměnou. U příležitosti 130. výročí založení sboru obdrží řada zasloužilých členů hasičská vyznamenání – odznak sv. Floriána, medaili za příkladnou práci nebo věrnostní stužku.

(jap)

Poslat nový komentář