Závod v Olomouci prověří hasiče

Tahle figurína o váze několika desítek kilo dá hasičům pořádně zabrat.
Tahle figurína o váze několika desítek kilo dá hasičům pořádně zabrat.

V pondělí 28. května odstartuje v Olomouci  9. ročník závodu „Nejtvrdší hasič přežije“ podle pravidel soutěže TFA. U výškové budovy Regionálního centra Olomouc v přednádražním prostoru se utká v kvartetu disciplín, které jsou prověrkou technické a fyzické přípravy záchranářů, 78 borců. 

Soutěž TFA (Toughest Firefighter Alive) Olomouc 2012 neboli soutěž o nejtvrdšího hasiče bude letos hodnocena podle nových pravidel. Hlavní změnou je to, že soutěžící neplní všechny úseky náročné tratě dohromady, ale trať je rozdělena do čtyř částí, kdy mezi každou částí má závodník čas krátce si odpočinout a nabrat síly. 

„Jde o velmi fyzicky a psychicky náročný závod, kdy hasiči simulují zásahovou činnost v zásahovém oděvu za použití dýchacího přístroje jako zátěže. Jednotlivé disciplíny vyplývají z každodenní práce hasičů-profesionálů. Soutěže se letos účastní 76 borců z České republiky, jeden Polák a jeden závodník z Brazílie. Závod proběhne ve třech věkových kategoriích jednotlivců a v kategorii družstev,“ uvedla tisková mluvčí pořádajícího HZS Olomouc Vladimíra Hacsiková. 

První disciplínou v závodě na čas je Běh s požárními hadicemi. Po odstartování běží soutěžící k připravené požární stříkačce, na ni připojí dvě hadice, které pak uchopí za proudnice a rozvine je tak, aby mohl položit obě proudnice na značky. Poté následuje smotání dvou hadic, které soutěžící na závěr uloží do boxu, aby z něj žádnou částí nepřečnívaly a doběhne do cíle. 

V druhé disciplíně nazvané Překážky musí doběhnout závodník od startovní čáry k hammer boxu, uchopí obouruční palici a provede 80 úderů do jeho konstrukce (střídavě nahoru a dolů), poté palici odloží na určené místo na zem, běží k tunelu, uchopí 20 kg závaží a pronese ho překážkou, oběhne kužel 5 metrů vzdálený od konce tunelu a stejnou trasou vrátí závaží zpět na místo, doběhne k figuríně, uchopí ji a přemístí koridorem a zpět a položí ji na stanovené místo. Na závěr celého úseku běží soutěžící k bariéře, překoná ji a doběhne do cíle úseku. 

Na úseku třetí disciplíny Lešení dopraví startující postupně 4 ks žebříků spojených po 2 ks k lešení, o které je opře, připne se karabinou k jistícímu zařízení, vystoupá po pevném žebříku nahoru, pomocí lana vytáhne břemeno na plošinu lešení a sestoupí zpět na zem. Poté běží k monitoru a spojí proudnici s monitorem a pokračuje do cíle úseku. 

Na závěr čekají každého borce Schody, což je výběh do 18. patra budovy. Pořadatelem soutěže je Sportovní klub při HZS Olomouckého kraje, HZS Olomouckého kraje a Česká hasičská sportovní federace.   

(jap)

Poslat nový komentář