Díky za vaši práci při povodních!

Díky za vaši práci při povodních!
ilustrační foto
Další fotky: 
Díky za vaši práci při povodních!
Díky za vaši práci při povodních!
Díky za vaši práci při povodních!
Díky za vaši práci při povodních!
Díky za vaši práci při povodních!
Díky za vaši práci při povodních!

Krásný ale také velmi nebezpečný živel - voda, která při nedávných povodních opět ukázala, co dovede. Zkrotit se ji snažili i prostějovští hasiči, kteří vyrazili na pomoc do Prahy. Včera jim poděkovali jak špičky Integrovaného záchranného systému, tak i poslanec Pavel Holík (ČSSD).

Josef Rozsíval, Miroslav Gruss, Tomáš Koutný a Martin Stránský. Čtveřice hasičů, kteří se spolu s ostatními snažili běsnící řeku v Praze zkrotit. Zasahovali ve Zbraslavi, v Troji a čerpali vodu z vytvořených lagun v ZOO.  Druhým místem kde pomáhali, byly Mlékojedy u Mělníka.

„Naši hasiči byli v Praze celkem dva týdny, kde zasahovali s velkoobjemovým čerpadlem. Právě typ a silný výkon tohoto zařízení je posílal do míst, kde byla situace nejhorší a vody nejvíc. Zásah mnohdy komplikoval terén, pro jehož rozbředlost byl problém desetitunové zařízení dostat tam, kde ho bylo nejvíce potřeba,“ popsal práci kolegů Jozef Novák, ředitel územního odboru Prostějov HZS Olomouckého kraje. Profesionálům pomáhal také týlový kontejner, ve kterém měli své zázemí, lůžka i kuchyň.

„Kontejner je pro tento typ zásahu ideální, na nikom nejsme závislí, a co je nejdůležitější, jsme mobilní. I proto si nás pražští kolegové k povodním vyžádali,“ osvětlil Novák. Setkání s prostějovskými hasiči si nenechali ujít špičky Integrovaného záchranného systému, poděkoval i poslanec Pavel Holík (ČSSD).

„Chci za obětavost a tvrdou dřinu moc poděkovat. Zůstal tam po nich kus dobré práce a také vzpomínka těch, co jejich pomoc nejvíc potřebovali,“ nechal se slyšet Holík, který přivezl nejen pamětní list, ale také, jak sám řekl, cosi dobrého na zub.

„Bylo tam skutečně hodně vody, lidé nás prosili, abychom co nejvíc čerpali. Báli se, aby jim voda nenatekla do domů,“ popsal krizové chvíle Josef Rozsíval. Všichni čtyři ocenění muži už u povodní zasahovali, vyjížděli dokonce i do Polska.

„Těžko se srovnává, běsnící voda je všude stejně zlá a nebezpečná. Je zcela jedno, jestli řádí na Moravě, v Čechách nebo Polsku. Všude po ní zůstávají nešťastní lidé,“ zavzpomínal Miroslav Gruss.  Také Tomáš Koutný si bude velkou vodu dlouho pamatovat. „Lidé bydlící u řeky jsou vesměs smíření s tím, že i takovéto chvíle můžou přijít. Neznamená to ale, že to je pro ně příjemné.“

Martin Stránský své ocenění dostane dodatečně. V době předávání měl po noční službě. (kaa)

Foto: archiv

Poslat nový komentář