Blíží se topná sezóna, hasiči varují před riziky

Blíží se topná sezóna, hasiči varují před riziky
ilustrační foto ber

 

Každý rok se začátkem topné sezóny narůstá ve statistikách Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje počet požárů způsobených komíny, kouřovody a spotřebiči paliv. Hasiči proto již nyní přinášejí rady a varování, týkající se těchto situací.

Řada domácností na Prostějovsku už začíná v domech a bytech topit, přičemž kvůli úsporám stále více používá pevná paliva. Lidé ale tím, že včas nečistí a neudržují komíny, riskují požár. Pokuta je pak to nejmenší, co je může potkat.

V minulé topné sezoně vyjížděli prostějovští profesionální hasiči k osmi požárům, které způsobily zanesené komíny v rodinných domech a chatách. V drtivé většině těchto případů došlo ke vznícení, protože lidé komíny včas a důkladně nevyčistili. Přitom zákon, který majitelům nemovitostí ukládá povinnost pravidelně kontrolovat a čistit komíny a kotle platí už od ledna 2011.

Domácnosti, které topí plynem i tuhými palivy, by měly komín čistit nejméně třikrát ročně. Pokud to zvládnou, mohou si čištění provádět sami. Minimálně jednou ročně ale musí pozvat kominíka, který jim vystaví zprávu o kontrole spalivové cesty. „Za špatně vyčištěný komín nebo jiné porušení zásad bezpečného provozu topidel a komínů můžeme uložit i desetitisícové pokuty," upozornila mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková.

"V době od září 2012 do března 2013 došlo na území Olomouckého kraje k 57 požárům, které měly souvislost s topnou sezónou. Požáry způsobily škodu 433 tisíc korun a nebyl při nich nikdo zraněn," dodala Hacsiková. (red)

Poslat nový komentář