Hasiči čtyři hodiny vyprošťovali koně

Hasiči čtyři hodiny vyprošťovali koně
ilustrační foto HZS Ol. kraje

 

V neděli 2. srpna 2015 bylo v 16:23 hodin oznámeno na operační středisko HZS Olomouckého kraje, že mezi obcemi Stražisko - Růžov a Přemyslovice se propadl do jímky kůň.

Na místo vyjeli profesionální hasiči z Konice a dobrovolní hasiči ze Stražiska a Přemyslovic. "Hasiči po příjezdu zjistili, že kůň se propadl přední částí těla do jámy na louce hluboké asi 4 m. Jezdkyně byla v době příjezdu hasičů mimo jámu venku, byla však zraněná, a proto na místo přijela zravotnická záchranná služba," uvedla mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková. Kůň byl v jámě velmi složitě zaklíněn, a proto hasiči, aby ho mohli co nejšetrněji vyprostit, potřebovali na místě speciální techniku. Z Olomouce proto vyjel k události technický automobil a z Prostějova technický kontejner, který se používá při závalech.

Hasiči zapažili část výkopu a současně s tím odčerpávali vodu z jámy. Pomocí bagru zešikmili jednu stranu jámy, a tím si připravili prostor pro snazší vyproštění koně. Zvíře se poté podařilo podvázat popruhy a pomocí techniky ho po téměř čtyřech hodinách hasiči dostali z jámy ven.

"Velmi složitý a náročný zásah bude mít s největší pravděpodobností šťastný konec, podle veterináře byl kůň v dobré kondici, pouze lehce zraněn a zřejmě nebude muset být utracen," dodala mluvčí. (red)

Poslat nový komentář