Požár zámku očima Kateřiny Jenešové, zástupkyně kastelána zámku

Požár zámku očima Kateřiny Jenešové, zástupkyně kastelána zámku
foto HZS OLK

Oheň, který dnes v noci vzplál na zámku v Plumlově, citelně ovlivní celý jeho chod. PvNovinky o vyjádření požádaly Kateřinu Jenešovou, zástupkyni kastelána. Ta byla na místě požáru jen několik minut po jeho nahlášení. 

 

  • Kdy jste se o požáru dozvěděla?
Hasičům byl nahlášen v 1,02 hodiny, kdy jim volal jeden ze zdejších obyvatel. Jeho manželka viděla nad zámkem dým. Ten jsem viděla z okna bytu i já. Na nádvoří jsem byla cca za 7 minut a to už hořela střecha. Šlo to neuvěřitelně rychle, oheň gradoval každou minutou.
  • Co vše shořelo?
Jde o levou stranu nízkého zámku, kde je technické zázemí. Jsou zde sklady, kde máme uskladněny třeba rekvizity a další věci. Začalo hořet za kotelnou, kde je uskladněno palivové dřevo. Oheň se  šířil vně stavby, dostal se do vikýře a od něj chytila střecha. 
  • Jaká je situace nyní?
V této chvíli je požářiště v rukou vyšetřovatelů HZS. My s ním nebudeme moci dělat nic až do chvíle, kdy provede šetření pojišťovna.
  • Naruší událost chod zámku?
Dvě akce, které se zde mají konat, pohádkové prohlídky i Hubertská mše, se uskuteční tak, jak je naplánováno, požár je nijak neovlivní. Pro nás to ale bude krok zpět. Finanční prostředky, které jsme chtěli investovat do fasád, budeme muset dát na zatím alespoň provizorní zastřešení a také budeme muset nechat udělat projekt na opravu.
  • Problémem budou zřejmě finanční prostředky, viďte?
Zámek není státní, ale patří Plumlovu. Ten do něj vzhledem k městskému rozpočtu nemůže investovat tolik, jako třeba kraj do zámku v Čechách pod Kosířem. Veškeré opravy jdou proto velmi pomalu, i když  zámek  každoročně  dostane kolem milionu korun. 
  • Vidíte možnou pomoc ve finanční sbírce?
Když v roce 2005 shořela část hradu Pernštejna, spousta lidí na jeho opravu přispěla ve veřejné sbírce. Díky tomu podpořil rekonstrukci hradu i stát. Náš zámek je unikátní a hojně navštěvovaný. Třeba i jemu lidé přispějí. Moc by mu to pomohlo. (ber) 

 

Poslat nový komentář