Ženu, která v lese spadla ze srázu, zachránili hasiči

Ženu, která v lese spadla ze srázu, zachránili hasiči
ilustrační foto HZS Ol. kraje

Tísňová linka Hasičského záchranného sboru byla ve středu 4.1.2017 krátce po šestnácté hodině kontaktována oznamovatelkou pro pomoc po pádu v neznámém terénu ve směru z Nových Losin na Pusté Žibřidovice. V hovoru se paní snažila popsat terén a okolní záchytné body místa události. Dle sdělení se ji udělalo nevolno a návazně upadla, po chvíli došlo k přerušení telefonického spojení, operačnímu středisku se již s paní v nesnázích spojit nepodařilo. 

Okamžitě tedy ve spolupráci s provozovatelem linky 112 zahájilo možnost získání podrobnějších lokalizačních údajů z proběhlého hovoru. K místu události ihned vyslalo nedaleké dobrovolné jednotky Jindřichov a Hanušovice a z řad profesionálních hasičů jednotku požární stanice Šumperk. Do hotovosti a k případnému výjezdu byli kontaktování příslušníci pro obsluhu spojového vozidla z Olomouce a taktéž byla k pomoci připravena speciální technika do terénu z požární stanice Jeseník (sněžný skútr a terénní vozidlo).

Hasiči ve spolupráci s Policii ČR na základě získaných lokalizačních údajů zahájili pátrání po zřejmě zraněné osobě. Situaci prvotně nepříjemně komplikovala nová sněhová nadílka znemožňující dojezd techniky k přesnému místu i proto bylo řídícím důstojníkem rozhodnuto o vyslání sněžného skútru s posádkou ze stanice v Jeseníku. Hasičům a policistům se po zhruba dvou kilometrech chůze v těžce dostupném terénu podařilo paní nalézt, naopak při paradoxně při hledání nová sněhová pokrývka výrazně díky stopám ve sněhu pomohla ve hledání osoby, tu po několika minutách nalezl jeden z policistů.

"Žena spadla ze srázu zhruba patnáct metrů, byla při vědomí a s těžkostí komunikovala. Hasiči se k ní dostali pomocí lezecké techniky a poté ji transportovali na určené místo v Jindřichově, kde si ji do péče převzala posádka zdravotnické záchranné služby. Paní při tísňovém hovoru v komunikaci zmínila společnou procházku s manželem, bylo nutné vyloučit případné hledání další osoby. Policii se po chvíli podařilo s mužem spojit, společná túra manželů se nepotvrdila," uvedl mluvčí hasičů Zdeněk Hošák. Významnou roli při hledání sehrála místní znalost dobrovolných jednotek a ochota komunikace s myslivci a pracovníky lesů, ti dle popisu místa v blízkosti krmelce a hrubého popisu oznamovatelkou dokázali předurčit a následně tak urychlit pomoc zraněné, podchlazené ženě v souhře se získanými lokalizačními údaji díky možnostem technologie linky 112.

Žena byla s poraněním zad a pánve přepravena do šumperské nemocnice. (Zdroj HZS Ok)

Poslat nový komentář