Hasiči vyjíždí k zásahům na včely, vosy a sršně

Hasiči vyjíždí k zásahům na včely, vosy a sršně
ilustrační foto

V posledních dnech se zvýšil počet výjezdů hasičů k bodavému hmyzu (včelám, vosám, sršňům). Zatímco v červnu 2017 hasiči v Olomouckém kraji vyjeli celkem 34x likvidovat nebezpečný hmyz, za prvních čtrnáct dní srpna to bylo již v 58 případech. 

Podstatou výjezdu hasičů je provádění likvidace rojů pouze tehdy, když hrozí nebezpečí. Hasiči vyjíždí likvidovat roje na veřejná prostranství, když hrozí pobodání dítěte, seniora nebo alergika, v případech, kdy se roj usadil na veřejné budově, dětském hřišti, mateřské školce apod. Operační důstojník vždy musí vyhodnotit nebezpečnost situace a posoudit, zda opravdu hrozí nebezpečí. Podle toho buď jednotku hasičů k místu události vyšle nebo ne. Hasiči nejsou deratizační firma a nevyjedou k zásahu na požádání každého. Proto si občan musí sám podle svého uvážení vyhodnotit situaci a dobře si rozmyslet, jestli hasiče zavolá nebo si povolá specializovanou deratizační firmu.  

A jak se vlastně zásah provádí?

- důležité je zjistit velikost roje, případně hnízda. V případě, že je roj nebo hnízdo pod omítkou nebo fasádou nebo v dutině stromu, tedy hasiči nevidí na velikost hnízda, je jejich zásah neúčinný,

- hmyz lze odchytávat pouze tehdy, když není rozlítaný (tzn. nejlépe ráno nebo večer),

- roj (hnízdo) se poté vezme do igelitového pytle, odstřihne se a pomocí chemických prostředků se zlikviduje.

Tento postup byl konzultován s včelaři, kteří v něm spatřují výhodu nejrychlejšího, nejčistšího a nejjednoduššího zásahu. Každý včelař má povinnost hlídat si své včelstvo a žádný z nich si nechce cizí nalezený roj vzít, protože hrozí nebezpečí přenosu chorob.

Hasiči při likvidaci používají samozřejmě speciální oblečení – včelařská kukla, nejlépe bílá kombinéza, jejíž barva včely uklidní. Včely jsou velice citlivé na pot, proto je dobré, aby se hasič nepotil a hlavně se nesmí rychle hýbat. (Zdroj HZS Olk)

 

Poslat nový komentář