Lidé nás zahrnují dotazy. Mnohdy zbytečnými, říká mluvčí hasičů

Lidé nás zahrnují dotazy. Mnohdy zbytečnými, říká mluvčí hasičů
ilustrační foto HZS

Houkali hasiči, co se děje? Byla bouřka, kde to napáchalo škody? Byla u nehody bílá škodovka? Takovými dotazy zahrnují v poslední době tiskové mluvčí nejen média, ale i veřejnost. Za všechny to potvrdila mluvčí HZS Olomouckého kraje Vladimíra Hacsiková.

„Volají nám třeba lid,é kteří jsou na dovolené a zjistí, že se místem jejich bydliště přehnala prudká bouře. Požadují informace, zda se dotkla jejich nemovitosti,“ sdělila PvNovinkám jeden z příkladů. „Pokud jsme v té oblasti zasahovali, jsme schopni alespoň částečně odpovědět. Rozhodně ale nikoho nikam nevysíláme, aby se přesvědčil,“ uvedla s tím, že podobné dotazy se objevují čím dál častěji.

„Někdo slyší sirénu, nebo vidí naše vozy, jak jedou k zásahu a hned volá a táže se, co se děje. V té chvíli nemáme jako mluvčí k dispozici jiné informace, než které předalo operační středisko. Stejně tak v průběhu zásahu nemůžeme vědět, zda informace, které požadujeme po veliteli zásahu, jsou konečné,“konstatovala Hacsiková.

Pak dochází k informačnímu šumu. „Na základě informace místa zveřejním, že bylo zraněno dejme tomu pět osob. V konečné fázi je to ale sedm, protože další dva napřed ošetření nevyžadovali a do nemocnice byli přepraveni až následně,“ dodala mluvčí s tím, že podobné dotazy, požadující přesné informace, hasiče a nejen je, zdržují u zásahu.

Podle jejích slov dotazů přibylo zřejmě i v souvislosti s novými sanitními vozy záchrany. Ty totiž používají poněkud matoucí sirénu, která střídá zvuk záchranky s hasičskou sirénou, signalizující požár. (ber)

 

Poslat nový komentář