Požár technologie bioplynky způsobil statisícové škody

Požár technologie bioplynky způsobil statisícové škody
Foto HZS Ol. kraje

Pomoc čtyř jednotek hasičů Olomouckého kraje si vyžádál odpolední požár technologie bioplynové výrobny energie v Olomouci místní části Holice, přesněji v ulici Šlechtitelů. Oznámení o zahoření převzala linka tísňového volání od ostrahy objektu s popisem viditelných plamenů v prostorech s technologií. Stejnou informaci i díky elektronické požární signalizace přijali vlastnící prostřednictvím sms brány. Operační středisko k místu ihned vyslalo z centrální požární stanice osádky dvou cisternových vozidel, doplněné o vozidlo výškové techniky. Z řad dobrovolných jednotek k pomoci zamířily jednotky místních částí Holice, Černovír a Chválkovice. 

Hasiči po příjezdu a předchozím vniknutí do uzamčených prostor nalezli v zakouřených prostorech ohnisko požáru na ploše zhruba jednoho metru čtverečního. Došlo k zahoření uniklého oleje s největší pravděpodobností po technické závadě a následnému rozšíření na vybavení a další elektrotechnickou část. Jednotkám se velmi rychle podařilo požár lokalizovat a poté prostory přirozeně odvětraly. V závěru zajistily důkladnou kontrolu pomocí termokary a v místa vykazující větší teploty navíc opětovně ochladily. 

"Majitel prozatím nevyčíslil přesnou výši škod, dle prvotních poznatků hovořil o částce ve statisích, co stojí za příčinou vzniku požáru je aktuálně svěřeno k došetření do rukou vyšetřovatele příčin vzniku požáru, s největší pravěpdobností lze vyloučit úmysl či nedbalost jiných osob a pracuje se s variantou technické závady či poruše technologie. Vše se obešlo bez zranění a i díky včasnému zalarmování jednotek IZS můžeme hovořit o uchránění hodnot v řádech miliónů korun," dodal mluvčí hasičů Zdeněk Hošák. (red)

 

Poslat nový komentář