Prostějovští hasiči zasahovali u několika požárů!

Prostějovští hasiči zasahovali u několika požárů!
Foto HZS Olomouckého kraje

Vydanou výstrahu na vysoké teploty platnou od včerejšího poledne (5.7.2018) s hrozícím nebezpečím vzniku požáru dokreslily výjezdy profesionálních a dobrovolných jednotek v Olomouckém kraji. Během dne tak hasiči zasahovali na sedmi místech. 

K první dnešní události vyrazily jednotky z řad profesionálů, přesněji Prostějov a Konice, do Přemyslovic. Oznámení o požáru převzala linka tísňového volání krátce po desáté hodině dopolední. Nad pilou v lese byl pozorován hustý černý kouř. Operační středisko své jednotky posílilo o dobrovolné hasiče Přemyslovice a Ptení.

Hasiči průzkumem potvrdili zahoření v lese na ploše zhruba 100x150 metrů, a to menších borovic. Po zhruba půl druhé hodině sem jim podařilo požár lokalizovat. V navazujícím čase pokračovali v postupném procházení, dohašování menších ohnisek a důkladném prolévání vodou. Zásobování dostatečným množstvím vody bylo vyřešeno cisternami kyvadlově. V místě byl nařízen dohled po dobu osmi hodin.

Obdobný scénář z tísňového hovoru představoval i druhý oznámený požár na linku tísňového volání, a to v 10:12 hod. Dle informací vycházel černý dým poblíž haly v Držovicích. Operační středisko k pomoci vyslalo tři jednotky. Profesionální hasiče ze stanice v Prostějově posílili dobrovolní hasiči Prostějov-Vrahovice a místní Držovice. Jednotky na místě zjistily zahoření po pálení odpadu, po několika minutách se jim požár podařilo lokalizovat a vzápětí také likvidovat, vše se zde obešlo bez škod.

Třetí z výčtu dnešních požáru likvidovali hasiči ve Veselíčku na Přerovsku, došlo k zahoření na ploše zhruba pěti metrů a to stromů, pařezů a jehličí. 

V pořadí čtvrtý požár řešili hasiči krátce před polednem v Lipníku nad Bečvou. Dle oznámení došlo k zahoření trámů a okolí poblíž místní chmelnice.

Pátý z výčtu událostí v podobě požáru řešili hasiči v Července na Olomoucku. Zde dle prvotních informací mělo dojít k zahoření dřevěného přístřešku s následným rozšířením na okolní trávu a částečně i obilí. 

Šestým požárem se do statistik s časem přesných 15:00 hod zapsáů požár trávy v prvotním odhadu na ploše 10x10 metrů v Popovice (Přerov).

K sedmému požáru aktuálně mířili hasiči do Náměště na Hané - zde došlo k zahoření odpadu, trávy poblíž popelnic.4

Zdroj: HZS Olomouckého kraje

Poslat nový komentář