Požár ve sklepních prostorách panelového domu evakuoval obyvatele dvou vchodů

Požár ve sklepních prostorách panelového domu evakuoval obyvatele dvou vchodů
ilustrační foto HZS

V sobotu krátce po devatenácté hodině přijali policisté a hasiči oznámení, že v Mohelnici na ulici Na Příkopech došlo ke vzniku požáru ve sklepních prostorách čtyřpodlažního panelového domu. Z preventivních důvodů bylo přistoupeno k evakuaci celkem 33 osob ze dvou vchodů bytového domu.

"Požár čtyřpodlažního bytového domu byl oznámen na operační středisko HZS Olomouckého kraje v 19:08 hodin a na místo vyjeli profesionální hasiči ze Zábřehu a dobrovolní hasiči z Mohelnice, Loštic a Lukavic. Hasiči po příjezdu zjistili, že požárem je zasažen sklepní prostor, ve kterém se silně dýmilo," uvedla mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková s tím, že z preventivních důvodů proto hasiči evakuovali ze dvou vchodů více než 30 osob. Silný dým odvětrávali jak přirozenou cestou, tak také přetlakovou ventilací. Kouř zůstal zejména ve sklepě, částečně se rozšířil také do společné chodby, Nicméně byty zasaženy nebyly. Na závěr hasiči zkontrolovali byty nad sklepními prostory a průmyslovým vysavačem odsáli hasební vodu ze sklepa.

Po ukončení hasebních a likvidačních prací mohli policisté v součinnosti s vyšetřovatelem Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje přistoupit k ohledání místa požáru. Na místo byl povolán také specialista z Odboru kriminalistické techniky a expertiz a psovod se služebním psem vycvičeným k vyhledávání akcelerantů hoření. Ohledání místa bylo ukončeno krátce po jedné hodině ráno. "Z provedeného šetření vyplynulo, že ke vzniku požáru došlo v prostoru jedné ze sklepních kójí. Za jakých okolností ke vzniku požáru došlo, je předmětem dalšího šetření. Ve věci jsme zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu obecné ohrožení. Vlivem požáru došlo k poškození nejen samotné sklepní kóje, ale také k poškození elektroinstalace a škodě na stropu a vodovodních a odpadních trubkách. Výše způsobené škody doposud nebyla přesně vyčíslena," doplnila policejní mluvčí Jiřina Vybíhalová. (ber)

Poslat nový komentář