Další dvě havárie, ale po rychlostce se i proháněl cyklista!

Další dvě havárie, ale po rychlostce se i proháněl cyklista!
Foto PČR
Další fotky: 
Další dvě havárie, ale po rychlostce se i proháněl cyklista!

 

Dvě dopravní nehody řešili v úterý policisté na prostějovském úseku R46. Po rychlostní komunikaci se dnes pro změnu proháněl cyklista.

18. srpna 2015 v devět hodin dopoledne došlo na devátém kilometru rychlostní komunikace ve směru na Vyškov k dopravní nehodě dvou osobních automobilů značky Škoda. „Vozidlo řízené pětatřicetiletým mužem ze Šumperka dostalo při předjíždění druhého vozidla na mokré vozovce smyk a najelo do pravého jízdního pruhu. Tam se střetlo s předjížděným vozidlem, které řídil pětatřicetiletý muž z Frýdku-Místku. Předjížděné vozidlo bylo nárazem odhozeno do pravého příkopu,“ popsal první nehodu policejní mluvčí František Kořínek, podlekterého se nehoda obešla bez zranění. Alkohol byl u obou řidičů vyloučen dechovou zkouškou. Hmotná škoda na poškozených vozidlech a plastovém patníku u vozovky byla předběžně stanovena na 231 tisíc korun. „Věc byla vyřešena uložením blokové pokuty ve výši 2 tisíce korun muži ze Šumperka,“ konstatoval mluvčí.

Ke druhé havárii došlo ve 20 hodin na 26,5 kilometru rychlostní komunikace R/46, ve směru na Olomouc. Osmatřicetiletý řidič z Třebíče se plně nevěnoval řízení osobní Škodovky a při prudkém brzdění vyvolaném situací v provozu dostal smyk. „Vozidlo se na mokré vozovce otočilo do protisměru a levou stranou narazilo do vpravo umístěných svodidel. Škoda byla předběžně odhadnuta na 100 tisíc korun. Ke zranění osob nedošlo. alkohol byl na místě vyloučen provedenou dechovou zkouškou,“ uvedl Kořínek. Přestupek řidiče byl vyřešen uložením blokové pokuty 500 korun.

Cyklista na R/46

„Ve středu ve tři hodiny po půlnoci jsme obdrželi oznámení o jízdě cyklisty na 19,5 kilometru silnice pro motorová vozidla R/46, ve směru na Brno. Na místo byla ihned vyslána hlídka, která na dvacátém kilometru zastavila devatenáctiletého cyklistu z Prostějovska,“ popsal kuriózní, nevelmi nebezpečnou situaci mluvčí. Za toto přestupkové jednání mu policisté uložili blokovou pokutu ve výši 2 tisíce korun.

Upozornění pro občany:

Zákon o provozu na pozemních komunikacích jasně stanoví, že na dálnici a silnici pro motorová vozidla je dovolen jen provoz motorových vozidel a jízdních souprav, jejichž nejvyšší dovolená rychlost není nižší než 80 kilometrů za hodinu. Z toho vyplývá, že cyklisté, ale i chodci sem mají vjezd a vstup zakázán. Porušením tohoto zákona se člověk dopouští přestupku, za který lze uložit blokovou pokutu až do výše 2 tisíc korun.

Cyklisté a chodci si musí uvědomit, že pohyb mezi vozidly, která se mohou pohybovat rychlostí až 130 kilometrů za hodinu, je smrtelně nebezpečný.

Na tuto problematiku tímto důrazně upozorňujeme. Zároveň žádáme řidiče, kteří by na dálnici, nebo silnici pro motorová vozidla zaznamenali pohyb cyklistů, případně chodců, aby informaci o této nebezpečné situaci neprodleně předali policistům cestou linky číslo 158. (red)

Poslat nový komentář