Policisté v roce 2015 šetřili více než 93 tisíc dopravních nehod

Policisté v roce 2015 šetřili více než 93 tisíc dopravních nehod
ilustrační foto PČR

Dopravní policisté za uplynulý rok 2015 šetřili celkem 93 067 dopravních nehod, při kterých 660 lidí zemřelo, 2 540 bylo těžce zraněno a 24 426 osob bylo zraněno lehce. Hmotná škoda při těchto dopravních nehodách dosáhla 5,4 miliardy korun. Pokles zaznamenala pouze kategorie těžce zraněných.

Dopravní policisté v roce 2015 realizovali v republice 1 664 dopravně bezpečnostních akcí, při kterých prošlo jejich kontrolou téměř 600 tisíc vozidel.

Na počet nehod mělo podle policistů mimo jiné negativní vliv dlouhotrvající teplé letní počasí, ale také ne vždy zodpovědné chování jak řidičů, tak i ostatních účastníků silničního provozu. „Přestože počet usmrcených lidí následkem dopravních nehod byl v roce 2015 třetí nejnižší od roku 1961, meziročně jsme zaznamenali výraznější nárůst v počtu usmrcených chodců, spolujezdců v automobilech a cyklistů,“ uvedl mluvčí Policejního prezidia Josef Bocán.

Meziroční nárůst v počtu usmrcených spolujezdců přičítají policisté především již zmíněným vlivům horka v letních měsících, kdy nezřídka docházelo k tragickým dopravním nehodám s větším počtem obětí, pravděpodobně vlivem nepozornosti či únavy a následného přejetí do protisměru nebo vyjetí mimo komunikaci. Velká část usmrcených chodců zase nebyla v provozu pro ostatní účastníky dostatečně viditelná.   

Právě viditelnost je jednou z oblastí, ve kterých bude Policie ČR v následujícím období působit na poli prevence. „Ve spolupráci s oddělením BESIP se nám podařilo zajistit 250 tisíc reflexních pásků, které budou policisté rozdávat během běžného výkonu služby, v rámci společného projektu „Vidíme se“, především neosvětleným chodcům. Spolu s Českou kanceláří pojistitelů zase realizujeme projekt, v rámci kterého obdrží osádky kontrolovaných vozidel reflexní vesty. Připravujeme preventivní kampaň zaměřenou na věnování se řízení (nevěnování se plně řízení vozidla je nejčastější příčina všech dopravních nehod), stranou pozornosti nezůstane ani alkohol za volantem a poskytování kvalitního dopravního zpravodajství cestou operačního odboru Policejního prezidia ČR,“ dodal Bocán. (red)

Poslat nový komentář