Na přejezdu u Kostelce narazilo auto do vlaku

Na přejezdu u Kostelce narazilo auto do vlaku
ilustrační foto ber

PvNovinky již před časem infomovaly o nedodržování pravidel silničních předpisů na komunikaci mezi Prostějověm a Kostelcem na Hané. Většina řidičů zde naprosto ignoruje železniční vlečku, která komunikaci přetíná. Včera se právě zde stala nehoda. Osobní vůz narazil do vagonu. 

"Včera krátce po deváté hodině jel řidič s vozidlem VW Crafter od Prostějova na Kostelec na Hané. Asi 500 metrů před obcí Kostelec přejížděl nezabezpečený železniční přejezd, kde po železniční vlečce projížděl couvající motorový vlak s jedenácti vagony mezi vlakovým nádražím a bývalým objektem opravárenského podniku u obce Mostkovice. Na průjezd vlaku dohlížel vlakvedoucí, který na silniční komunikaci červeným praporkem upozorňoval řidiče na projíždějící vlak. Řidič vozidla při nájezdu na železniční přejezd nerespektoval pokynu vlakvedoucího k zastavení a s největší pravděpodobností nejel 50 metrů před železničním přejezdem rychlostí maximálně 30 km/hod., jak je stanoveno zákonem. Po najetí na železniční přejezd došlo ke střetu auta a posledního vagonu vlakové soupravy," popsala PvNovinkám situaci policejní mluvčí Miluše Zajícová. 

Železniční souprava byla následně na pokyn vlakvedoucího posunuta z místa nehody, zpět ve směru odkud přijížděla, aby nebránila v jízdě dalším vozidlům. Škoda na vozidle a vagonu byla předběžně vyčíslena na 145 000 Kč, ke zranění osob nedošlo. Na místě nehody byla provedena u řidiče vozidla, strojvedoucího a vlakvedoucího dechová zkouška na možnou přítomnost alkoholu v dechu a test na jiné návykové látky s negativním výsledkem. Hlídka dopravních policistů v místě prováděla kyvadlové řízení provozu. Míra zavinění je předmětem dalšího šetření.

"Ve vzdálenosti 50 metrů před železničním přejezdem a při jeho přejíždění smí řidič jet rychlostí nejvýše 30 km/hodinu," citoval zákon policejní mluvčí František Kořínek. Pravidlo platí v případě, že u přejezdu není signalizační zařízení, nebo není v provozu. Stejně tak řidič nesmí vjíždět na železniční přejezd, je-li již vidět nebo slyšet přijíždějící vlak nebo jiné drážní vozidlo nebo je-li slyšet jeho houkání nebo pískání. Evidentně je to některým stále jedno. (ber)

 

Poslat nový komentář