Co bude s neziskovkami po novele loterijního zákona?

Co bude s neziskovkami po novele loterijního zákona?
Návrh opozičního zastupitele Filipa Žáčka (vpravo) podpořila i vládní koalice na olomoucké radnici (ilustrační foto)
Další fotky: 
Co bude s neziskovkami po novele loterijního zákona?

Na konci minulého roku Parlament schválil novelu zákona o loteriích, kterou se změnil způsob přerozdělování části výtěžku z provozování loterií a jiných podobných her. Tu museli jejich provozovatelé doposud v určené výši odvádět na neziskové účely. Nově však půjdou peníze z loterií do státního rozpočtu a rozpočtů obcí a měst. Co se však stane s neziskovými organizacemi, pro které byla tato částka nemalým zdrojem příjmů na pokrytí jejich aktivit? 

Na tuto otázku jako jedni z prvních přinesli odpověď olomoučtí opoziční zastupitelé.

„Požádal jsem v návaznosti na novelu zákona o loteriích a jiných podobných hrách ekonomického náměstka primátora, aby spočítal, jakou částku město touto změnou získá. Zároveň jsem navrhl, aby vedení města připravilo speciální dotační titul tvořený těmito penězi, který by byl otevřený právě subjektům, které změnou zákona přišly o své příjmy,“ uvedl olomoucký zastupitel Filip Žáček (ČSSD). Stínový primátor za ČSSD Jiří Rozbořil potvrdil, že společně s kolegy hledali cestu, jak snížit negativní dopad novely loterijního zákona na neziskový sektor. Návrh ČSSD byl nakonec podpořen i koalicí a vedení města na základě tohoto zadání podniká kroky v duchu navrženého řešení.

Loterie však nedávají spát ani olomouckému hejtmanovi a senátorovi Martinu Tesaříkovi, který apeluje na ministra financí Miroslava Kalouska, aby část prostředků, které stát získá z tzv. loterijních peněz přepustil i na kraje. „Navrhuji toto řešení z toho důvodu, že kraje mají nemalé výdaje v souvislosti s patologickými jevy navázanými na gemblerství.“ doplnil Tesařík.

 Doufejme, že se vedení prostějovské radnice nechá inspirovat kolegy z Olomouce, případně přijde s jiným řešením, jako pomoci neziskovým organizacím ve městě.

(red)   

Poslat nový komentář