Výherní automaty – vedení Prostějova chce zachovat současný stav

Výherní automaty – vedení Prostějova chce zachovat současný stav
Jackpot ve výši necelých padesáti korun? I to je výhra, která láká. Ilustrační foto

Rada města na své poslední schůzi projednala budoucnost výherních hracích přístrojů v Prostějově. Radní se usnesli na tom, že hazard ve městě bude omezen, ale jen z velmi malé části. Omezení začne platit od ledna 2015. Nový zákon totiž zavedl tříleté přechodné období, po které nemohou města na herny sáhnout.

Vedení Prostějova stálo před otázkou, zda jít cestou radikálního rušení hazardu, jakou se už vydali v našem kraji například v Hranicích, Šternberku, nebo v Uničově. Nakonec prostějovští radní zvolili stopstav současného počtu s tím, že herny nebudou v bezprostřední blízkosti škol a jiných školských zařízení. 

Prostějov se tedy vydá cestou zakonzervování současného stavu heren. Podle nové vyhlášky budou automaty a videoterminály pouze na těch místech, kde jsou povoleny a provozovány k 1. lednu 2012. Novinkou je úplný zákaz heren v blízkosti školských zařízení. V Prostějově by tak mělo po 1. lednu 2015 zůstat 76 heren z nynějších 81 provozoven.

Správu odvodů ze všech přístrojů budou nově vykonávat finanční úřady. Z každého výherního přístroje či videoterminálu bude provozovatel odvádět 55 korun denně, podle hrubého propočtu by tak na území Prostějova mělo být vybráno necelých 17,2 milionu korun ročně. Navíc bude provozovatel odvádět 20% z výtěžku. 

Město Prostějov patří podle internetových stránek občanského sdružení Brnění, které bojuje proti hazardu, mezi nelichotivou špičku českých měst v  počtu obyvatel na jednu hernu. Zatímco v Prostějově připadá na jednu hernu 580 obyvatel, v Olomouci je to 803 lidí, v sousedním Přerově až 929 občanů. Z tohoto pohledu je podle občanského sdružení Brnění zajímavé srovnání s vyspělou Evropou, tak třeba ve Francii jeden výherní automat připadá na osmnáct tisíc (!) lidí.

(bp) 

Komentáře

V Prostějově by tak mělo po 1. lednu 2015 zůstat 76 heren z nynějších 81 provozoven.....a tímto se v budoucím statutárním městě sníží hazard. No jo...prestiž je prestiž!

Poslat nový komentář