Týden Charty 77 připomene boj za svobodu

Týden Charty 77 připomene boj za svobodu
ilustrační foto

Letos si demokraticky smýšlející lidé připomínají 35. výročí vzniku Charty 77. Celý tento týden je věnován odkazu tohoto ve své době nebývalého dokumentu, který podepsalo  242 signatářů a text zveřejnilo ve francouzském tisku v lednu 1977. 

Protestní text Charty 77 vznikl jako nevole vůči téměř třicetileté totalitě komunistů a upozornil na neplnění dohody o dodržování základních lidských práv a svobod uvedených v dokumentu helsinské konference, kterou Československo podepsalo. Šlo o projev nesmírné odvahy, signatáři a sympatizanti charty brzy zažili tvrdou represi - propouštění z práce a ze studií, sledování, odposlechy, domovní prohlídky. Často byly pronásledovány celé rodiny, věznění a výslechy skončily v několika případech smrtí. Dokument se následně začal šířit, postupně jen podepsalo celkem 1883 občanů. Činnost Charty byla oficiálně ukončena až v listopadu 1992. 

Mezi první signatáře patřily významné osobnosti české kultury – Václav Havel, Jan Patočka, Ludvík Vaculík, Zdeněk Mlynář, Petr Uhl, Pavel Kohout. I když Provolání Charty 77 podepsal vzhledem k počtu obyvatel Československa nepatrný počet osob, je považováno dosud za jednu z nejvýznamnějších akcí odporu vůči totalitnímu režimu. 

Celý týden budou probíhat nejen setkání disidentů, ale je připravena řada koncertů, divadelních představení, výstav, seminářů a dalších kulturních akcí. 

(jap)

Poslat nový komentář