Připomínka konce války v Prostějově

Připomínka konce války v Prostějově
ilustrační foto

U příležitosti 67. výročí osvobození republiky se uskuteční ve středu 9. května v 11 hodin pietní vzpomínka k uctění obětí 2. světové války na městském hřbitově v Prostějově. 

Představitelé statutárního města, prostějovských spolků a organizací položí květy u pomníku oběti 2. světové války, československých letců a sokolů.

V Prostějově utichla epizoda 2. světové války skutečně až 9. května, přestože už den předtím oficiálně německá armáda kapitulovala. Na první poválečné dny vzpomíná ve svých pamětech Václav Ševčík ze známé prostějovské rodiny fotografů. 

„V Prostějově se ještě 8. května střílelo. Německá armáda prchala směrem k drahanským lesům v naději, že se vyhne zajetí. Ustupující a demoralizované jednotky, provázené burácením nalétávajících sovětských stíhaček, které je poháněly k většímu chvatu střelbou z kulometů a občas shozením granátu nebo malé bomby, se vždy rozprchly pod ochranu domů lemujících vozovku. Poslední voj wehrmachtu ještě v noci zničil muniční vlak u hlavního nádraží, mosty přes Hloučelu a Romžu. Teprve po půlnoci a ráno 9. května zavládlo nezvyklé ticho. Město bylo jako vymetené, jako by se zastavil čas,“ popisuje Václav Ševčík v knize „Konec války v Prostějově 1945 a krátké období svobody.“ Autorovi bylo tehdy 13 let a euforie osvobození podnítila jeho fotografického ducha. Pořídil stovky autentických snímků, řada z nich je nyní k vidění na výstavě v regionálním informačním centru v budově prostějovského zámku. Vernisáž proběhla 3. května a po celý měsíc bude připomínat nejen konec války, ale také osmdesátiny fotografa, výtvarníka a knižního grafika, který je držitelem Ceny Města Prostějova za rok 2005.       

(jap)

Středa, Květen 9, 2012 - 11:00

Poslat nový komentář