Vzácné fresky kostela prochází restaurací

Fresky v kostele Milosrdných bratří oživí restaurátoři
Fresky v kostele Milosrdných bratří oživí restaurátoři

V kostele sv. Jana Nepomuckého (Milosrdných bratří) v Prostějově probíhá v současné době rozsáhlá restaurace vzácných fresek. Díky finanční pomoci Ministerstva kultury ČR, Olomouckého kraje a města Prostějov řád milosrdných bratří postupně dokončuje restaurátorské práce především freskové výzdoby lodě kostela.

Kostel sv. Jana Nepomuckého v Prostějově byl vždy označován za nejkrásnější z kostelů milosrdných bratří v dřívější germánské řádové provincii. Unikátní fresková výzdoba společně s bohatými architektonickými prvky doplněnými o díla malířského a sochařského umění z dílny F. A. Šebesty-Sebastiniho skutečně tvoří jedinečný umělecký komplex.

V rámci Programu regenerace městské památkové zóny se finančně na restauraci podílí prostějovský magistrát částkou 200 tisíc korun, ministerstvo kultury částkou 170 tisíc korun a Olomoucký kraj na tento účel poskytl v letošním roce částku 105 tisíc korun. 

„Již v loňském roce putoval z krajského rozpočtu na podobné účely příspěvek 113 400 Kč,“ doplnil informace vedoucí tiskového oddělení kanceláře hejtmana Ivo Heger. 

Prostějovský konvent milosrdných bratří byl zbudován v letech 1739 - 1753 tehdejšími pány města, Lichtenštejny. Klášterní kostel byl až později dostavován mezi lety 1751 - 1755. Jak píše bratr Benedikt Bogar ve své knize Milosrdní bratři, prostějovský kostel sv. Jana Nepomuckého ve své době překonal svou nádherou všechny kostely milosrdných bratří v tehdejší germánské provincii. Je nutno poznamenat, že nad jeho výzdobou lidé žasnou i dnes.     

(jap)

Poslat nový komentář