Mašinka od nádraží je definitivně pryč

Mašinka od nádraží je definitivně pryč
Foto ber

Dlouhých pět hodin zabralo přepravní firmě sundání a naložení mašinky, která od roku 1980 stála na podstavci u prostějovského hlavního nádraží. Malá, původně lokálková lokomotiva, byla vyrobena v roce 1889 a naposledy jezdila v dnes již neexistujícím cukrovaru v Bedihošti. Nyní zamířila do muzea ČD v Lužné u Rakovníka.  

Po ukončení provozu na veřejné síti sloužila ještě v cukrovaru v Bedihošti. Stroj absolvoval svou poslední jízdu v roce 1968. Poté lokomotivu určenou k sešrotování zrenovovali v sedmdesátých letech nadšení železničáři. Není bez zajímavosti, že se jedná o jediný dochovaný exemplář - stejný typ lokomotivy „hrál“ například ve filmu Páni kluci. 

V muzeu Českých drah v Lužné u Rakovníka bude mít zrenovovaný a opravený stroj dobrou společnost, a to přes třicet parních lokomotiv. (ber)

Komentáře

Nemusela se nikam stěhovat, kdyby se lidé chovali slušně. Několikrát vní hořelo, bezdomovci ji soustavně ničili a dělali si zní noclehárnu a skladiště bordelu. Bohužel se v Prostějově k památkám neumíme chovat a nejsme město, kde je bezpečno a dodržují se jakákoliv pravidla.Takže se nedivím, že vlastník DHV Lužná u Rakovníka mašinku přemístila, aby byla zachovaná pro další generace a ne zničena v Prostějově.

Ano máte pravdu. A další stojí za branou olomouckého DKV. Nevím ovšem, jak je to s veřejným přístupem ke stroji. Oba ovšem nejsou tak unikátní, jako tento z Prostějova.

To jsme to dopracovali...... Ještě že může zůstat stejný či podobný typ lokomotivy v přednádražním prostoru v Přerově i se služebním vagonem a historickým semaforem. Budeme muset s dětmi jezdit tedy tam.....

Poslat nový komentář