Mostek přes Hloučelu nemá majitele. Najde se řešení?

Mostek přes Hloučelu nemá majitele. Najde se řešení?
Foto PvNovinky.cz
Další fotky: 
Mostek přes Hloučelu nemá majitele. Najde se řešení?

 

Radní projednávali podnět občanů ohledně opravy mostku přes Hloučelu spojujícího lokalitu Hybešovy ulice a okolí s Říční ulicí a obchodní zónou v místě hobbymarketu OBI. Jak se zdá, oprava bude oříšek, mostek totiž nemá majitele.

Na Radě města otázku mostku otevřela radní Milada Sokolová, na kterou se obrátili občané. „Lokalitu důvěrně znám a o tom, že mostek není v dobrém stavu, vím. Vím i to, že je velice frekventovaný, a tak by si opravu zasloužil,“ sdělila PvNovinkám Milada Sokolová. Jedním z občanů, který se na ni s tímto podnětem obrátil, je Jaroslav Faltýnek. „Bydlím v Kotěrově ulici už skoro čtyřicet let a v posledních letech ho využívám skoro denně. Jak k procházkám, tak při cestách do nákupní zóny a nejsem sýám. Kdysi ho opravovali chlapi z Agrostroje, což dokazuje i nápis na jednom z navařených železných plátů,“ uvedl. Podle jeho slov se mostek již několikrát stal terčem zloděj kovů, vždy ale jeho festovní konstrukce odolala. „Je zde vidět, že se snažili urvat zábradlí. Nepovedlo se,“ dodal Faltýnek.

Magistrát zjistil, že mostek není v evidenci majetku města a nachází se na pozemcích ve vlastnictví České republiky, s právem hospodaření pro státní podnik Povodí Moravy. Provedení rekonstrukce lávky ze strany města tak není možné.

"Odbor správy a údržby majetku města se pokusil bez úspěchu dohledat informace týkající se výstavby mostku v archivu Stavebního úřadu Magistrátu města Prostějova. Vyšlo najevo, že koncem šedesátých a začátkem sedmdesátých let minulého století, kdy se toto území zastavovalo, byla lávka již vybudovaná," vysvětlil náměstek primátora Jiří Pospíšil. Podle platné legislativy lze tak objekt považovat za opuštěnou stavbu, kterou je po uplynutí desetileté lhůty nutno odstranit. "Jedná se o krajní řešení, budeme hledat cestu, jak mostek opravit," zdůraznil Pospíšil s tím, že město se v této záležitosti pokusí jednat s Povodím Moravy.

Doufejme, že most, který slouží bez jakýchkoli investic už minimálně pět desítek let, se nakonec dočká opravy a ne demolice. (ber)

Poslat nový komentář