Extrémní horka spalují město, jak se chránit?

Extrémní horka spalují město, jak se chránit?
ilustrační foto
Další fotky: 
Extrémní horka spalují město, jak se chránit?
Extrémní horka spalují město, jak se chránit?
Extrémní horka spalují město, jak se chránit?

Velká sucha a extrémní teploty. To je letošní červenec. V průběhu týdne se údaje na teploměrech mají vyšplhat až nad třicet pět stupňů. Jedinou radou, jak vydržet, je pro ty co nemohou být u vody vysoký pitný režim. Jak se extrémní horka zatím promítla do práce lékařů a záchranářů, jsme se zeptali mluvčí nemocnice Hany Szotkowské.

„Vyšší příjem nebo ošetření lidí z horka zatím tady nemáme,“ uvedla mluvčí. Nejvíce ohroženou skupinou lidí jsou, podle jejích slov ti, co nedodržují pitný režim.

„Nejčastější příčinou kolapsů je nedostatek tekutin. Dále je to nadměrná fyzická aktivita nepřiměřená věku a zdravotnímu stavu, nevhodné oblečení a dlouhý pobyt na přímém slunci bez pokrývky hlavy,“ vyjmenovala Szotkowská. Organismus člověka se skládá z šedesáti až sedmdesáti procent z vody, ta je mimo jiné důležitá při metabolických procesech v těle, při termoregulaci, dopravě živin a vylučování odpadních a škodlivých látek z těla. Doplňovat tekutiny bychom měli průběžně po celý den, nečekat na pocit žízně.

„Denně bychom měli vypít dva až tři litry tekutin. Toto je však obecně udávaná hodnota, která se výrazně mění s fyzickou aktivitou, teplotou okolního prostředí. Závisí také na hmotnosti, věku a zdravotním stavu. Nejvhodnější tekutinou je čistá pramenitá voda v kombinaci s minerálkami a ředěné ovocné džusy,“ radí Szotkowská. Vhodné jsou také slabé bylinné čaje, neslazené ovoce a zeleninové šťávy. Při větší fyzické zátěži pak nápoje se zvýšeným obsahem minerálů, hlavně sodíku a draslíku.

„Především u seniorů, kteří často nemají ani pocit žízně, je důležité, aby se nutili k pití a vedli si záznam o příjmu tekutin za celý den. Stejně ohroženou skupinou jsou v těchto případech také děti. Obsah vody v těle je u nich vyšší než u dospělého, a proto jsou více citlivější ke  ztrátám tekutin. Stejně jako senioři mají potlačen pocit žízně,“ nastínila Szotkowská. Nejlépe je děti naučit vědomě a pravidelně pít tekutiny ještě v předškolním věku a omezit konzumaci slazených limonád na minimum. Ideální teplota nápoje v teplých dnech je okolo jedenácti stupňů. Studenou tekutinou si zbytečně zatěžujeme žaludek.

Co nás čeká v tomto týdnu?

Slunce a jasno. To je výhled meteorologů a to až do středy. Teploty by se stále měly atakovat třicítku a překračovat ji. Teprve ve čtvrtek čekají, že bude více oblačnosti. Teplota by měla „poklesnout“ asi na pět a dvacet až devětadvacet stupňů. Deště bychom se měli dočkat minimálně, možné jsou ale bouřky z tepla. V sobotu se musíme připravit na teploty až šestatřicet stupňů! (kaa)

Foto: (kaa)

Poslat nový komentář