Nejste sami – mobilní hospic poskytuje péči i na Prostějovsku

Nejste sami – mobilní hospic poskytuje péči i na Prostějovsku
ilustrační foto logo

Nejste sami – mobilní hospic Olomouc z.ú., poskytuje úzce specializovanou lékařskou a zdravotnickou paliativní péči, která se především orientuje na sociální a lidskou pomoc, podporu pacientům v terminálním stádiu onemocnění, aby mohli důstojně odcházet v domácím prostředí svých nejbližších přátel a rodiny.

„Náš mobilní hospic je zaměřen na poskytování péče jak dospělým osobám, tak také těm nejmenším a nejzranitelnějším, tedy dětským pacientům a jejich rodinám,“ říká ředitelka Kateřina Tichá.

„V Olomouckém kraji v současné době působí pouze lůžkový hospic (Sv. Kopeček u Olomouce), v kraji ale chybělo zařízení mobilního charakteru. Proto se rozhodla skupina občanů dlouhodobě se zabývajících touto oblastí o založení zapsaného ústavu, který by poskytoval vysoce společensky prospěšné služby,“ vysvětluje Tichá.

Mobilní hospicová služba je určena nemocným dospělým i dětem, kteří trpí nevyléčitelnou chorobou v pokročilém stádiu a ošetřující lékař konstatoval, že byly vyčerpány všechny dostupné možnosti léčby vedoucí k uzdravení nebo se nemocný sám rozhodl nepokračovat v protinádorové léčbě. Klient i rodina se svobodně rozhodli zůstat v domácím prostředí a souhlasí s paliativní péčí, která je zaměřena na zmírnění utrpení, léčbu/kontrolu bolesti a na tlumení příznaků, které toto stadium nemoci provázejí. V rodině je alespoň jedna osoba připravena převzít odpovědnost za celodenní péči o klienta. Bydliště nemocného v době ošetřování mobilní hospicovou službou je v okrese Olomouc a jeho okolí (max. 35-40 km do Olomouce).

Zastupitelstvo města Prostějova po delší debatě přikleplo ústavu dotaci ve výši 100 tiséc korun. Důvodem byl mimo jiné fakt, že o služby lůžkového hospicu na Svatém Kopečku je velký zájem i u lidí z prostějovského regionu. „Bohužel jeho kapacita je omezená a nemůže přijímat všechny zájemce. Je ale důležité, aby lidé odcházeli důstojně, v kruhu svých blízkých a s plnou péčí,“  vysvětlila primátorka Alena Rašková.

Její slova potvrzuje i paní Zdenka. „Můj tatínek zemřel doma, obklopen rodinou. Tak si to přál a my jsme byli velmi rádi, že se tak s pomocí mobilního hospice stalo. Nedovedu si představit, že bychom jej dali do nemocnice,“ konstatovala.   

Nejste sami – mobilní hospic, z.ú. je smluvním zařízením pro VZP ČR a Revírní bratrskou pokladnu, zdravotní pojišťovnu. Nyní jedná s ostatními zdravotními pojišťovnami o částečných úhradách některých poskytovaných služeb. Do budoucna počítá i s pořádáním doprovodných aktivit pro pacienty, jejich rodiny a pozůstalé tak, aby mohla být hospicová péče poskytována komplexně – aby tedy zahrnovala péči o fyzické, psychické, sociální i spirituální potřeby nemocných i jejich blízkých.

Bližší informace najdete na http://nejstesami.eu. (ber)

 

Poslat nový komentář