Proměny si po dvou letech opět zazpívaly s Hradišťanem. V Ostravě

Proměny si po dvou letech opět zazpívaly s Hradišťanem. V Ostravě
Foto archiv Proměny
Další fotky: 
Proměny si po dvou letech opět zazpívaly s Hradišťanem. V Ostravě
Proměny si po dvou letech opět zazpívaly s Hradišťanem. V Ostravě

Téměř na den přesně po dvou letech se v ostravské katedrále Božského Spasitele zopakoval velký hudební svátek. V pátek 13. dubna zde bylo provedeno velkolepé velikonoční oratorium Pavla Helebranda Evangelium podle houslí. A opět za účasti prostějovského sboru Proměny.

Do Ostravy se prostějovské zpěvačky vydaly o den dříve, neboť na čtvrteční odpoledne byla naplánována generální zkouška. Není jednoduché zkoordinovat velkolepé divadelní představení za účasti více než dvou stovek zpěváků, herců a hudebníků. Režie se však ujal sám autor díla Pavel Helebrand a pod jeho vedením vše běželo jako po másle. „Za účasti Hradišťanu, v čele s Jiřím Pavlicou v roli Ježíše Krista a pod taktovkou dirigenta Petra Šumníka nám utekla tříhodinová zkouška jako voda," shodují se členky sboru. Skvělá, muzikatsky velice kvalitní sestava, doplněná o sólisty z ostravského Národního divadla moravskoslezského slibovala jak pro diváky, tak i pro účinkující amatérské sbory nevšední zážitek. V pátek proběhla dvě představení. Dopoledne pro školy a seniory, večer pak pro širokou veřejnost. V obou případech bylo do posledního místa vyprodáno. Obzvláště při večerním představení vynikla atmosféra svíček a světelné scény, která podtrhla sílu hudební složky. V malé, ale výrazné roli Piláta Pontského zaujal populární herec Norbert Lichý, role Jana Křtitele se skvěle zhostil olomoucký umělec Jindřich Jakubal.

Emotivní atmosféru tohoto představení si budou moci v červnu vychutnat také návštěvníci hudebního festivalu Smetanova Litomyšl. Představení zde bude odehráno dvakrát a Proměny budou mít čest být opět u toho.

Další plány Proměn přiblížíme čtenářům v nejbližší době. (red)

 

Poslat nový komentář