Hudební umělec Alfons Jindra se vrací domů

Hudební umělec Alfons Jindra se vrací domů
ilustrační foto

Město Prostějov se postará o památku na hudebního umělce Alfonse Jindru. Rada vyčlenila dvanáct tisíc korun na zřízení hrobového místa na městském hřbitově. Za iniciativou stojí Milada Sokolová, radní a předsedkyně kulturní komise.

Alfons Jindra, vlastním jménem Alfons Jindřich Langer (28. července 1908, Čechovice – 20. prosince 1978, Praha) byl český skladatel, aranžér, klarinetista, altsaxofonista a houslista. Na hudební nástroje se učil hrát v Prostějově u Bedřicha Voldana. V roce 1937 začal hrát s orchestrem Josefa Venclů, později hrál v jako profesionální hudebník v tanečním souboru svého staršího bratra - Langer Brothers kde hrál až do roku 1956. Svůj pseudonym Alfons Jindra začal používat od své první skladby - Hodiny spí v roce 1939. Spolupracoval zejména s orchestry R. A. Dvorského a Karla Vlacha. Věhlasu dosáhl v padesátých letech, kdy skládal hudbu k písním tehdejších největších pěveckých hvězd - Yvetty Simonové, Rudolfa Cortése, Milana Chladila, Waldemara Matušky a dalších. Mezi jeho největší hity patří písnička Chviličku spát v podání Yvetty Simonové.

Pozůstatky Alfonse Jindry a jeho nejbližší rodiny, manželky a bratra se ženou jsou uloženy na strašnickém hřbitově v Praze. Nyní spočinou na hřbitově v Prostějově. "Děje se tak na přání příbuzných našeho slavného rodáka a my tomuto přání samozřejmě rádi vyhovujeme,“ uvedl Miroslav Pišťák, primátor města. Na předsedkyni kulturní komise Miladu Sokolovou se před časem obrátil Jaroslav Langer, synovec slavného skladatele, s prosbou o zřízení pietního místa v Prostějově. "Pan Langer jako jediný příbuzný vyslovil prosbu, aby se město podílelo na přemístění ostatků slavného rodáka zpátky domů. Splnit jeho žádost je pro nás ctí,“ uvedla Milada Sokolová.

(red)

See video

Poslat nový komentář