Hvězdárna nabídne Komety kamikadze

Hvězdárna nabídne Komety kamikadze
ilustrační foto kr-olomoucky.cz

 

Ve čtvrtek 11. září nabízí prostějovská hvězdárna zajímavou přednášku Miloslava Druckmüllera, nazvanou Komety kamikadze.

 

Když 2. 12. 1995 startovala kosmická sonda SOHO, nikdo netušil, že tato sonda určená k pozorování Slunce se stane nejúspěšnějším lovcem komet a otevře zcela novou kapitolu výzkumu těchto stále ještě tajemných těles.

Přednášející (*1954) vystudoval matematiku na Přírodovědecké fakultě někdejší Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Brně. Jeho profesní život je spojený s Fakultou strojního inženýrství Vysokého učení technického v Brně, kde se věnuje aplikované matematice. K tématům jeho vědeckovýzkumné činnosti patří mimo jiné numerické metody analýzy a zpracování obrazů a tato práce se stala též základem pro získávání unikátních fotografií slunečních zatmění, které rovněž sám pořizuje. Tyto fotografie tvoří v současnosti naprostou světovou špičku, byly dokonce publikované na titulní stránce časopisu Nature. Úzce spolupracuje s předními zahraničními odborníky a institucemi, například s Havajskou univerzitou. K jeho dalším koníčkům paří též cestování po vysokých horách a fotografování přírody a dalších zajímavých astronomických objektů a úkazů. Osobní internetové stránky: http://www.zam.fme.vutbr.cz/~druck/ .

Vstupné dospělí 40 Kč, děti, studenti do 26 let, senioři a invalidé 20 Kč. Vstupenky je možné předem rezervovat. Přednáška začíná v 18 hodin. (red)

Poslat nový komentář