Dnes bude na obloze k vidění Sedm sester

Dnes bude na obloze k vidění Sedm sester
ilustrační foto internet

 

Sedm sester neboli Plejády jsou nejznámější hvězdokupou na obloze, která patří k nejjasnějším a nejkompaktnějším otevřeným hvězdokupám. I v přesvětlených městech je lze spatřit pouhým okem. K vidění budou práv dnes.

Podle většiny astronomů jméno hvězdokupy (Plejády) pochází z řeckého slova Pleione (v překladu matka). Označení „Sedm sester“ pochází z řecké mytologie, podle které je sedm nejjasnějších hvězd pojmenováno jako sedm dcer matky Pleione a otce Atlase. Jména těchto hvězd jsou: Alcyone, Asterope (dvojhvězda, někdy také nazývaná Sterope), Electra, Maia, Merope, Taygeta a Celaeno.

Plejády patří mezi objekty, které jsou známy již z dob před Kristem. Podle Kenneth Glyn Jonese byla první zmínka o Plejádách nalezena v Homérově knize Odysea z roku 750 př. n. l. Dále se o Plejádách zmiňoval Hesiodos v roce 700 př. n. l. Charles Messier tuto hvězdokupu katalogizoval 4. března 1769 pod číslem 45. Stala se tak součástí prvního vydání Messieorva katalogu v roce 1771. Hezké koukání. (red)

Komentáře

Pro laiky by bylo prospěšné uvést směr,kde nachází.Ale jinak - děkujeme za informaci,budeme hledat,až si hlavu ukroutíme.

Poslat nový komentář