Dnes večer bude k vidění nebeská „trojka“

Dnes večer bude k vidění nebeská „trojka“
ilustrační foto

 

V sobotu 20. června 2015 večer nás čeká jedno z nejhezčích seskupení jasných objektů na obloze v průběhu celého letošního roku. Během soumraku a na jeho konci se nad západním obzorem setkají dvě nejjasnější planety - Venuše a Jupiter s Měsícem. Na pozorování si přitom vystačíme pouhýma očima bez dalekohledu. Působivé uskupení bude na obloze zabírat plochu o průměru kolem 7°. Na jednotlivé objekty je pak dalekohled na pozorování vhodný.

Setkání tří nejjasnějších nočních těles

Nejjasnější z trojice objektů tohoto seskupení je samozřejmě mladý Měsíc, který naleznete nad západo-jihozápadem již dlouho před 22. hodinou. Za soumraku se bude čím dál více zdát, že je patrná i jeho neosvětlená část. Tento tzv. popelavý svit vzniká rozptylem slunečního světla v zemské atmosféře, která jej posílá k Měsíci a Měsíc jej zase vrací k pozorovatelům na Zemi.

Druhým nejjasnějším objektem formace bude planeta Venuše. V podobě „Večernice“ se představuje na večerním nebi již několik měsíců. Nejméně jasným objektem skupiny pak bude paradoxně největší planeta Sluneční soustavy – obří Jupiter, který se na své dráze kolem Slunce již několik měsíců od Země vzdaluje.

Kdy a odkud pozorovat?

Nejlepším kompromisním časem pozorování bude přibližně 22. hodina. Slunce v tom čase klesne již 6° pod ideální obzor a bude tak končit tzv. občanský soumrak a začínat soumrak nautický. Obloha sice bude ještě především nad západem, kde planety a Měsíc nalezneme, stále ještě hodně světlá, ale s ohledem na nápadnost objektů nebude obtížné uskupení spatřit. Pro pozorování vyberte místo s dobře odkrytým západním obzorem, ideálně vysoko na kopci nebo alespoň z vyšších pater budov, kde ve výhledu nic neruší. (ber)

Foto asu.cas.cz

Poslat nový komentář