Blíží se Krvavý Měsíc a s ním výjimečná energie!

Blíží se Krvavý Měsíc a s ním výjimečná energie!
ilustrační foto astrohled.cz

 

Už za pár dnů, přesně 28. září, nás čeká poslední ze čtveřice krvavých měsíců. Bude možné vidět jak „Krvavý Měsíc“, tak „Super Měsíc“ neboli „Super úplněk“, ale i úplné zatmění Měsíce. V každém případě jde o jevy, při kterých se rozhodně máme na co těšit.  

Super úplněk

Měsíc bude 28. 9. přesně ve 4:50 (pouhou hodinu před maximem zatmění) větší než obvykle. I když projde na své dráze nejblíže okolo Země, jedná se o pouhou optickou iluzi. Ve skutečnosti je totiž Měsíc stále stejně velký, jenže naše vnímání vzdálených objektů nás klame. Později v noci, v ranních hodinách 28. září, Měsíc zmizí, dojde k jeho zatmění, které bude druhým fenoménem, a zhruba o hodinu později, ve 5:47 středoevropského času, budeme svědky třetího unikátu.

Krvavý Měsíc

Země se posune přesně mezi Slunce a Měsíc, Měsíc tak bude úplně krvavý. Krvavé Měsíce v úplňku jsou samy o sobě velmi vzácné. Ale kombinované se Super úplňkem, to se opravdu jen tak nevidí. Ke krvavému úplňku dochází při úplném zatmění Měsíce, kdy jeho povrch osvětlují nepřímé sluneční paprsky, které se lámou v zemské atmosféře. Luna poté má červený nádech.

Obojí na svatého Václava

Tento rok vyšel Super úplněk a Krvavý Měsíc na svátek svatého Václava, patrona naší země. To je čtvrtý unikátní fenomén. Krvavý Měsíc a Super úplněk na nás budou působit velmi silnou energií, která bude účinkovat velmi dlouho. Naposledy byl Super úplněk společně s Krvavým Měsícem k vidění v roce 1982 a nejdříve ho opět uvidíme až v roce 2033! Takže oželte spánek a zvedněte oči k nebi, bude to stát za to. (astrohled, ber) 

Poslat nový komentář