Přijde rudý Měsíc. A zatmění

Přijde rudý Měsíc. A zatmění
ilustrační foto astro

Už v pátek se budeme moci pokochat pohledem na rudý Měsíc. Nastane jeho vůbec nejdelší úplné zatmění v tomto století, to další bude až za 105 let. Vzácný úkaz doplní další zvláštní jev - planeta Mars se ocitne v nejvýraznější opozici Slunce za posledních 15 let.

V Česku se úplné zatmění Měsíce odehraje v pátek mezi 21:30 a 23:13. V zemském stínu tak bude ponořen rekordní 1 hodinu a 43 minut a půjde o nejdelší takový jev v tomto století. Překoná ho až zatmění 9. června 2123, které bude trvat ještě o tři minuty déle.

Měsíc dostane cihlově oranžovou až rudou barvu, nebude ale ani zdaleka tak velký jako při superúplňku. Nastane totiž tzv. mikroúplněk, nejmenší v roce.

Úplné zatmění začíná ve 21:30, kdy také bude na obzoru pod Měsícem vycházet Mars, který bude nejjasnější za 15 let. Ten bude blízko k Zemi a zároveň bude proti Slunci, takže by měl být viditelný po celou noc. Ve 22:22 projde Měsíc středem zemského stínu a ve 23:13 zatmění nad obzorem skončí.

Další hodinu pak bude Měsíc ze stínu vystupovat. Tato fáze podle astronomů skončí až po půlnoci.

Kromě rudého Měsíce a jasného Marsu bude možné dalekohledy pozorovat také planety Saturn, Jupiter a jasnou Venuši. "Mezi Saturnem a Jupiterem bude zářit rudá hvězda Antares v souhvězdí Štíra a za úplného zatmění nebude problém mimo města spatřit Mléčnou dráhu ," doplnili astronomové. (red)

Poslat nový komentář