Zmrzlinu v Kostelci zavřela hygiena!

Zmrzlinu v Kostelci zavřela hygiena!
ilustrační foto

 

Hygienici v červenci zakázali činnost šesti prodejnám zmrzliny. Důvodem bylo hrubé porušení hygienických zásad při výrobě a manipulaci s potravinami. Jedna z prodejen je v Kostelci na Hané.

Jde o stánek s točenou zmrzlinou U Pošty v Brně - Starém Lískovci, prodejnu točené zmrzliny v přívěsu ve Vranově nad Dyjí (před hrází), Asijské občerstvení na náměstí Míru a firmu P.A.M.O. Asijské pokrmy v Litvínově, prodejnu zmrzliny v přívěsu v Lichnově a stánek s prodejem točené zmrzliny v Kostelci na Hané.

„V červenci letošního roku bylo provedeno 420 kontrol výroby a prodeje zmrzlin ve více než 300 provozovnách. Mezi nejčastější závady patří opakované nedodržování provozní a osobní hygieny, neodpovídající značení zmrzlinových směsí i rozpracovaných polotovarů, neodpovídající podmínky pro skladování potravin nebo používání potravin s prošlou dobou minimální trvanlivosti. Z důvodu hrubého porušení hygienických zásad při výrobě a manipulaci s potravinami byl v 6 případech vydán zákaz činnosti,“ popisuje hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta.

Za červenec bylo navrženo 70 sankcí ve výši přesahující Kč 150.000,-. Hygienici dále uložili 45 opatření, přičemž mezi nejčastější patří nařízení dezinfekce celého zmrzlinového stroje a pracovních ploch, likvidace polotovarů s prošlou dobou minimální trvanlivosti nebo nařízení povinného ověření mikrobiologické nezávadnosti zmrzliny.

Od začátku roku 2015 bylo na mikrobiologické vyšetření odesláno 320 vzorků zmrzlin, z čehož 87 hodnotili hygienici jako nevyhovující. 24 vzorků bylo posouzeno senzoricky a 18 putovalo na chemické vyšetření. Hygienici u řady z nich zjistili používání polotovaru, který obsahoval nepovolené barvivo pro kategorii zmrzlin, a tento polotovar byl okamžitě zlikvidován. V kontrolách budou v době zvýšeného prodeje zmrzlin, tedy nejméně do konce září, orgány ochrany veřejného zdraví nadále pokračovat.  Zkontrolovat plánují ještě kolem 1000 provozoven. (Zdroj MZ ČR)

Poslat nový komentář