Dny pro přírodu na Velkém Kosíři, pomůžete?

Dny pro přírodu na Velkém Kosíři, pomůžete?
ilustrační foto

Akce pro všechny, kteří chtějí, alespoň jeden den, pomoci přírodě. Tak nazvali ochránci přírody pracovní i vzdělávací setkání na jižních svazích Velkého Kosíře. Přiložit ruku k dílu při sběru sena můžete už zítra.

V tyto letní dny se ochránci přírody nezastaví. Pokud je sucho, je nejvhodnější doba k sečení travních porostů na přírodovědně cenných územích. Posečená tráva totiž rychle uschne a je vhodná pro chovatele koní, koz nebo králíků. Musí se ovšem sklidit dřív, než zaprší. Několikrát zmoklé seno už nemá pro chovatele žádnou hodnotu a musí se zbytečně likvidovat buď odvozem do kompostárny, anebo pálením.

„V těchto dnech jsme zahájili sečení na Velkém Kosíři v okolí lomů nad Čelechovicemi, kde se nacházejí cenné suché trávníky. Budeme velmi rádi, pokud se třeba jen na jeden den lidé zapojí do hrabání sena a zkusí tak ochránit část kvetoucí louky,“ uvedla šéfka Ekocentra Iris v Prostějově Eva Zatloukalová. Jde o jak pracovní, tak i vzdělávací akci na jižních svazích Kosíře, v okolí Státního a Růžičkova lomu. O tom, že nejde jen o tvrdou práci, svědčí i nabídka, kterou pro pracanty ochránci přírody připravili.

„Dozvíme se jak o vzácných druzích hmyzu a rostlin, tak o geologických zajímavostech Kosíře. Pro zájemce je tady také možnost krátké vycházky k rozhledně, ke starému ovocnému sadu nebo ke studánce Kosíře,“ nastínila oddech Zatloukalová. Práce jsou rozděleny na dva následující dny, do dopoledních a odpoledních bloků. Jejich délka záleží jak na počasí, tak na síle účastníků.

„Uklízet posekané seno se bude po dva dny. Pochopitelně za deště vše padá. Zahajujeme zítra a práce potrvají i v pátek,“ uvedla termíny Zatloukalová s tím, že je potřeba svou účast ohlásit na iris@iris.cz nebo na telefonu 603730594. Důvod je zcela prostý. Bez potřebného nářadí a také pořádného přísunu občerstvení se dobře nepracuje.

Pro ty, co mají zájem o dopolední blok prací, je sraz na nádraží v Kapli u Čelechovic na Hané přesně v 8,30 hodin. Vlak z Prostějova vyjíždí z hlavního nádraží v 8,02 hodin. Seno se bude uklízet do 14 hodin a návrat autobusem do Prostějova je pak kolem 15. hodiny. Pro odpolední dávku pomoci je potřeba samostatné dopravy. Bodem setkání je posezení pod lipami nad Státním lomem v 16 hodin. Práce končí v 21 hodin. (kaa)

Ilustrační foto: Iris

Poslat nový komentář